Відтепер відзначення Міжнародного дня прав людини набуде в Україні нового змісту. Початок цьому поклав рік, що минув. Бо саме торік цей день чи не вперше був ознаменований активним рухом громадян за свої конституційні права. Про це йдеться в ухвалі Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин за результатами засідання «круглого столу» «Права людини в Україні: сучасний стан та перспективи».
«Виборча кампанія стала серйозним випробуванням на демократизм, громадянськість та пошанування прав людини. Очевидним фактом є те, що вища виконавча влада не забезпечила втілення в життя відповідних норм Конституції і законів України та проігнорувала виборчі права громадян», — сказано в ухвалі.
У цей відповідальний момент не стояли осторонь Верховна Рада та її керівництво. Не були байдужими й парламентські комітети. Так, Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин двічі виступав із заявами щодо законодавчо-правового врегулювання кризи.
Члени комітету звернули увагу на те, що заяви окремих політиків, народних депутатів, керівників місцевих органів влади були спрямовані на посилення протистояння в суспільстві. Зокрема, розігрувалася карта «сепаратистських настроїв».
Власне тому Комітет ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин запропонував для запобігання подібним явищам низку практичних заходів. Так, рекомендовано протягом сьомої сесії четвертого скликання вдосконалити вітчизняне законодавство, передбачивши в ньому відповідальність за дії, що мають сепаратистський характер і спричиняють виникнення суспільних, міжрегіональних та міжетнічних конфліктів. А також внести зміни до законодавства, які дадуть змогу ефективніше забезпечувати захист прав та інтересів громадян і держави, розширять права громадських організацій.
Міністерству закордонних справ рекомендовано оперативніше реагувати на факти зовнішньополітичного втручання у внутрішні справи держави.
Вл. інф.