Відповідь МОЗ народним депутатам
«Прямим тиском і шантажем» на Міністерство охорони здоров’я назвав заступник міністра цього відомства Володимир Загородній запит групи народних депутатів на ім’я Генерального прокурора і голови СБУ. У запиті йдеться про «можливі зловживання» у проведенні МОЗ в грудні цього року процедури тендерних закупівель на 2005 рік, повідомила прес-служба міністерства. Депутати апелюють до того, що «в грудні 2004 р. МОЗ України за незрозумілих причин оголошено і проводяться тендерні закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за бюджетні кошти, у рахунок бюджету наступного року, який ще не прийнято Верховною Радою України, на загальну суму понад 700 мільйонів гривень».
У своєму зверненні депутати згадують події весни цього року. Тоді у Міністерстві охорони здоров’я проводилась перевірка Генеральною прокуратурою України. Зараз МОЗ наголошує на тому, що після цього вже відбулися спільні колегії Міністерства і Генеральної прокуратури, котрі дали змогу визначити шляхи усунення виявлених недоліків. Так, у результаті раціонального використання бюджетних коштів і неупередженого проведення тендерних закупівель медичного обладнання вдалося досягнути значної економії. (В 2004 році заплановані асигнування на придбання медичної техніки у розмірі 476,6 млн. грн. Якщо взяти закупівлі вітчизняного обладнання, економія в середньому становить 10—15 відсотків, імпортного — до 10—25 відсотків. Зекономлені кошти тендерний комітет використовує для проведення додаткових закупівель).
Володимир Загородній наголосив, що тендерний комітет МОЗ працює в жорсткому правовому полі. Він нагадав, що, згідно з процедурою, лише 45 діб витрачають на належне оформлення закупівель, ще не менше 30 — на поставки. Тому, на думку заступника міністра, проведення тендера наприкінці грудня цілком виправдане: навіть за найоптимальніших умов лікарські препарати надходитимуть хворим наприкінці березня — на початку квітня наступного року.
За словами заступника головного лікаря країни, список необхідних препаратів для закупівель завжди пропонують фахівці. «Жоден чиновник не зможе зорієнтуватися в океані лікарських засобів, лише зареєстрованих назв яких сьогодні в Україні налічується понад шість тисяч! Тому ми категорично відкидаємо звинувачення на адресу тендерного комітету МОЗ і вважаємо, що за ними, можливо, стоять інтереси окремих фармафірм», — каже він.