(Продовження. Початок у номері від 9 грудня)
Кандидат медичних наук, асистент кафедри фізіотерапії Кримського державного универститету ім. С. І. Георгієвського Юрій Андріяшек розповів нам про полеміку наших учених із американським колегою П. Д’Адамо, чи вважати каву продуктом, який не рекомендують для людей першої групи крові, або все-таки віднести її до нейтральних.
— Наша дискусія, — каже Юрій Іванович, — завершилася тим, що вже в перевиданій книзі П. Д’Адамо каву вважають нейтральним продуктом. 
А щодо кави, то в полеміці з П. Д’Адамо, все-таки, ми спільно дійшли висновку про те, що у невеликих кількостях цей продукт не здатен довгий час впливати на кислотність організму. Мало того, спостереження і висновки Павлова про каву лише підтверджують, що на людей сильного типу нервової системи, якими є саме представники першої групи крові, цей продукт не впливає негативно. А суть висновків Павлова така: якщо людина випила чашечку кави і не може заснути ввечері, це свідчить про слабкий тип її нервової системи. Якщо людина випиває чашечку кави, щоб краще заснути, це свідчить про сильний тип її нервової стистеми, урівноваженість.
Перша група крові — О(1)
Найкорисніші продукти: м’ясо — баранина, яловичина, телятина; риба — тріска, сайра, мерлуза, палтус, оселедець, щука, скумбрія, форель, лосось, сардини, окунь, івасі, осетрові; олія — оливкова і лляна; волоські горіхи і гарбузове насіння; овочі — цибуля, капуста кольрабі, морська капуста, пастернак, петрушка, хрін, гарбуз, шпинат; фрукти — сливи, чорнослив, інжир, чорниці, персики, черешня; спеції —каррі, часник, куркума; фіточаї — липа, м’ята, кульбаба, хміль, шипшина. Напої: негазовні столові мінводи, зелений чай; лікувально-столові мінводи гідрокарбонатні.
Нейтральні продукти: м’ясо — індичка, кролик, курка, качка, гуска, свинина; рибні — молюски, тунець, хамса, білуга, ікра осетрових, короп, камбала, судак, хек, краби, мідії, кальмари, креветки; молочні — вершкове масло, бринза, йогурт, сир свіжий; олії — соняшникова, кунжутна; горіхи і насіння — мигдаль, фундук, халва, соняшник; бобові — чорна і червона квасоля, соя; зернові — гречана крупа, рис, просо, ячмінь; хліб, борошно — рисовий, соєвий, житній, пшеничний без клейковини; овочі — кабачки, морква, огірок, солодкий перець, помідори, редис, буряк, редька, селера, кріп; гриби, фрукти — абрикос, кавун, виноград, вишня, гранат, груша, диня, журавлина, агрус, малина, смородина, хурма, яблука; спеції — аніс, базилік, гвоздика, гірчиця, желатин, кардамон, коріандр, алвр, майонез, кмин; фіточаї — валер’яна, деревій, чебрець; напої — чай чорний, кава, содова вода.
Не рекомендуються: риба — зубатка, оселедець солоний і маринований, копчена лососина; молочні — сири плавлені, чеддер, гауда, едем, незбиране молоко, морозиво; олії — кукурудзяна, арахісова; горіхи та насіння — кешью, арахіс, фісташки, мак; бобові — звичайна квасоля, сочевиця; зернові — кукурудза, вівсянка, манна крупа; хліб, борошно — випічка з пшеничного борошна, кукурудзи, поєднання злаків; овочі — баклажани, капуста, картопля, кукурудза, маслини; фрукти — ожина, полуниці, мандарини; спеції —ваніль, кетчуп, кислі та гострі маринади, перець чорний, оцет, кориця, кукурудзяний крохмаль; фіточаї — алое, звіробій, кукурудзяні рильця, сенна; напої — солодкі сильногазовані води та хлоридні натрієві.