Мій чоловік, учасник бойових дій, інвалід другої групи, нещодавно помер. Раніше ми мали пільги, чи будуть вони у мене тепер?
Марія ПЕТРИЧКО. 
Харків.
Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поширюється на дружин померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, а також дружин померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге. Стаття 15 зазначеного закону встановлює для цих осіб пільги: у сфері медичного обслуговування — безплатне одержання ліків за рецептами лікарів, безплатне та першочергове зубопротезування; стосовно житлових питань — 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) та за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 квадратний метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на зменшення плати, та додатково 10,5 квадратні метра на сім’ю), знижка надається й на придбання палива для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення; на проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання. Також є пільги, які стосуються послуг зв’язку, сплати податків та деякі інші.
Щорічно до 5 травня дружинам померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, закон передбачає виплату в розмірі трьох мінімальних пенсій за віком. Однак вже декілька років ця сума корегується Законом України «Про Державний бюджет» на відповідний рік. Так, наприклад, у 2003 році вона становила 50 гривень, а в 2004-му — 65 гривень. Нещодавно Конституційний Суд України визнав зменшення розміру виплат Законом «Про Державний бюджет України на 2004 рік» неконституційним. У зв’язку з цим можна сподіватися, що в наступному році розмір виплати не зменшать. Виплату цієї допомоги здійснюють органи праці та соціального захисту населення через відділення зв’язку або через установи банків за місцем отримання пенсії.
Роман ТОМАШЕВСЬКИЙ, юрист.