За словами фахівців, у учасників масових акцій в останні дні настала фаза емоційного вигоряння. Спочатку була ейфорія, потім — максимальний підйом.
— У людей був стресовий і напружений стан тому, що вони не знали, що буде далі, — каже психолог Аліка Малоног, один з організаторів служби «Психологічна допомога» на майдані Незалежності.
Для учасників масових акцій можливі кілька варіантів наслідків, стверджують фахівці. Одні передадуть позитивний настрій своїм колегам, друзям, родині. Хтось може повернутися з майдану дуже стомленим і засмученим через те, що ситуація не владналась. А в інших, можливо, почнеться депресія.
У свою чергу, медики констатують, що їхні прогнози щодо грипу в Україні і її столиці не підтвердилися. «За таких погодних умов могло бути що завгодно, але, скажу чесно, нічого особливого серед мітингувальників не сталося», — підкреслює доцент кафедри інфекційних захворювань Національного медичного університету імені Богомольця Анатолій Печінка.
Відсутність інфекційних захворювань за сприятливих цьому чинників медики пояснюють однією фразою: в окопах на грип не хворіють. Однак після закінчення акцій вони прогнозують високу захворюваність. За словами Анатолія Печінки, як тільки війна припиняється, всі починають хворіти, і дуже тяжко. Під час акції на майдані лікарі сподівалися, що інфекціоністів знадобиться більше, ніж травматологів.
За матеріалами «Кореспондента».