Про цивілізованість суспільства свідчить ставлення в ньому до інвалідів та дітей. Відносно найменших пацієнтів Торез відзначився двічі. Вперше — коли торік через холод було закрито пологове відділення. Вдруге — коли те ж саме відділення, уже підключене разом з усією лікарнею до нової котельні, стало учасником проекту «Здоров’я матері і дитини», який реалізується Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Агентством з міжнародного розвитку США.
— Програма допомагає нам поглянути на наші проблеми іншими очима, — зізналася міський неонатолог Ганна Титова. — Головне — програма не потребує значних фінансів. Раніше вагітність і пологи розглядали як проблему медичну, як патологічний процес. Тоді як для новонародженого головне — не лікування, а тепло, догляд і турбота матері.
У відділенні почали практикувати присутність на пологах чоловіка або інших близьких родичів, спільне цілодобове перебування матері і дитини, пропаганду грудного вигодовування. Однак є проблеми, які без фінансів ніяк не вирішити. У місті щороку народжується 25-30 недоношених дітей, з них близько десяти — з екстремально низькою вагою, менше 1,5 кілограма. Таким немовлятам потрібні дорогі ліки і спеціальна дихальна апаратура, якої в Торезі, на жаль, нема. А лікарні обласного центру не в змозі прийняти всіх без винятку малюків.
Медики звертають увагу і на інший бік проблеми: народити здорову дитину може лише здорова жінка. В ідеалі кожна вагітна повинна пройти обстеження на хромосомну спадкову патологію в генетичному центрі в Донецьку. Такі аналізи коштують грошей, і чималих. Крім того, необхідно провести ще цілий комплекс аналізів на так звані ТОРЧ-інфекції. І все це лягає тягарем на родину пацієнтки.
Ольга Тарасова, завідуюча жіночою консультацією «Шлюб та сім’я», вважає, що найкращою «рекламою» міському родинному центрові є черга бажаючих. Денний стаціонар працює за двозмінною системою і може прийняти 12 пацієнток на день. На жаль, немає можливості лікувати мешканок інших міст і сусідніх районів: їм надають лише консультативно-діагностичні послуги. А ще медики кажуть, що перестали отримувати гуманітарну допомогу (медикаменти, контрацептиви тощо), які раніше до Тореза надходили.