Російські медики склали перелік того, що загрожує мешканцеві міської квартири, і запропонували методи боротьби за власне здоров’я. Як з’ясувалося, життя в сучасному будинку аж ніяк не небезпечне...
Ось найпоширеніші чинники, що негативно впливають на стан здоров’я, та інформація про те, як ви можете убезпечити своє здоров’я:

1. Пил і кіптява
Пил накопичується в домівці й спричинює подразнення очей, нежить, респіраторні інфекції та бронхіти. Вважають також, що в пильних приміщеннях люди частіше хворіють на рак легень. Методи боротьби: примусова вентиляція (зокрема, над кухонною плитою обов’язкова витяжка), постійне провітрювання і вологе прибирання приміщень.
2. Органічні забруднювачі
Джерелами є фарби, розчинники, аерозолі, рідини для миття посуду, репеленти, освіжувачі повітря тощо. Спричинюють подразнення очей, нежить, головний біль, утрату координації. У важких випадках органічні забруднювачі негативно впливають на печінку, нирки та центральну нервову систему.
Підтверджено, що деякі хімікати, котрі використовують під час виробництва побутової хімії, спроможні викликати в людей і тварин онкологічні захворювання. Головний метод боротьби з цим злом — дотримання правил збереження, визначених виготовлювачем. Бажано зберігати побутову хімію поза домівкою, наприклад, на балконі або в місці, яке добре вентилюється.
3. Формальдегід
Джерела — деревостружкові плити, що їх використовують під час виробництва меблів, виготовлення декоративних деталей тощо, деякі тканини, килимові покриття і клеї. Спричинює подразнення очей, нежить, кашель, подразнення шкіри та серйозні алергічні реакції. Вважають, що формальдегід є канцерогеном. Методи боротьби: намагатися підтримувати в домівці середню температуру, частіше провітрювати.
4. Пестициди
Джерела — засоби, що їх застосовують для боротьби з тарганами, мухами, комарами та іншими домашніми комахами. Спричинюють подразнення очей, носа, гортані, пошкодження центральної нервової системи та нирок, онкологічні захворювання.
Головний метод боротьби з цим злом — дотримання правил збереження, вказаних виготовлювачем.
5. Біологічні забруднювачі
Джерела — вогкі стіни, стелі та підлоги, килими, меблі; неналежним чином використовувані зволожувачі повітря, поглиначі запахів; кондиціонери, домашні тварини та їхні підстилки. У сирих та теплих місцях активно розмножуються різні мікроорганізми, багато які з них можуть бути небезпечними для людини. Найчастіше вони спричинюють різні респіраторні захворювання. Головний спосіб боротьби з цим злом — провітрювання, просушування вологих стін, килимів тощо.
6. Двоокис азоту та вуглекислий газ
Джерела: продукти згоряння і тютюновий дим. Наслідки — постійний головний біль, нежить, проблеми із зором, серцебиття, загальна слабкість. Метод боротьби: вентиляція, вентиляція і ще раз вентиляція.

Запоріжжя. В останні дні листопада в усіх вузах і технікумах міста проводиться «День донора». За словами завідувачки відділу комплектації донорських кадрів обласної станції переливання крові Олени Воловинової, ця акція серед студентів проходить уже не перший рік. Її мета — поповнити банк даних донорів.
Донори одержують результати аналізів на ВІЛ, СНІД, гепатит, венеричні захворювання і багато інших небезпечних інфекцій. Усі, хто здав кров, отримують талон на харчування. І найприємніше для студентів те, що їх на два дні звільняють від занять.


Олександр ВОРОТІЛОВ.


Хмельницька область. Другим дахом над головою стала кам’янець-подільська первинна організація Українського товариства сліпих, яка відсвяткувала свій піввіковий ювілей. Особливою гордістю людей із вадами зору, які входять до неї, завжди було навчально-виробниче підприємство, ще недавно повноцінний промисловий об’єкт у регіоні. Нині випуск продукції припинено, що майже наполовину зменшило й лави утосівців. Зваживши на це, міська рада прийняла програму соціальної підтримки, реабілітації та інтеграції інвалідів по зору, що діятиме до 2005 року.
Люди з білою тростинкою, як називають цю категорію інвалідів, надзвичайно талановиті.


Віра ШПИЛЬОВА.

Рівне. Сім нових апаратів гемодіалізу надійшло до відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Рівненської обласної клінічної лікарні, ще чотири одержать найближчим часом. Відтак, дев’яносто мешканців Рівненщини, які потребують регулярного очищення крові на такому обладнанні та раніше змушені були звертатися по медичну допомогу в сусідні області, матимуть її у Рівному. Раді новинкам і медики, які отримали можливість за допомогою апарату «штучної нирки» на двадцять років продовжувати життя людям із нирковою недостатністю.


Олександра ЮРКОВА.