У 75 нових квартир незабаром в’їдуть родини харківських прикордонників. Вручити ордери і ключі прибув до Харкова голова Державної прикордонної служби генерал-полковник Микола Литвин. Якщо раніше прикордонна служба асоціювалася з неминучими труднощами, то сьогодні для того, щоб отримати комфортне житло, офіцерові не обов’язково років двадцять поневірятися по чужих кутках. Адміністрація Державної прикордонної служби України удосконалила систему одержання службового житла. Передбачається, що вже через кілька років офіцер-прикордонник, переїжджаючи на нове місце служби, відразу може справляти новосілля. Щоправда, у тимчасовій, службовій квартирі. Але якщо він піде в запас, то його так зване службове житло практично стає приватною власністю.
Утім, вже й тепер на кордоні не так гостро стоїть проблема житла для військовослужбовців. У Харківському гарнізоні сьогодні одержують житло військовики та службовці Державної прикордонної служби України, котрі стали на квартирну чергу в 2003 (!) році. Молоді офіцери, які одержали квартири в цьому будинку, лише вчора, образно кажучи, зняли курсантські погони.
Поздоровляючи новоселів із приємною подією, Микола Литвин підкреслив, що держава, створюючи нормальні побутові умови для прикордонників, вимагає лише одного: надійної охорони державного кордону.
На будівництво цього будинку для прикордонників з державного бюджету виділено 2,3 мільйона гривень, а за інвестиційними програмами залучено ще 4,5 мільйона. Найбільший внесок в інвестування спорудження 238-квартирного будинку зробило Харківське закрите акціонерне товариство Завод «Південкабель».
Відрадно, що вперше в історії прикордонного відомства службове житло розподіляли не суворо за квартирними списками, а й за високі показники у службі. Приміром, одним із новоселів став прапорщик Василь Бурлай, який виявив і вилучив понад 30 кг наркотичних засобів, а також 1,2 кг золота, що їх нелегально перевозили через кордон. Його сусід — триразовий чемпіон світу з гирьового спорту прапорщик Олександр Савченко.
Харків.
До речі
У Бірюковому є містечко
У Свердловському районі на прикордонній заставі «Бірюкове» відкрито нове військове містечко. Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин підкреслив, що в умовах динамічного розвитку країни треба приділяти особливу увагу облаштуванню державного кордону. На оснащення та реконструкцію прикордонних застав цьогоріч з держбюджету надано у 2,5 разу більше коштів.
Алла АНТИПОВА.
Луганськ.