«Лікарняний листок»
Провідні психіатри і психотерапевти Луганщини стурбовані проблемами здоров’я населення свого регіону. Тривожить медиків зростання суїцидальної активності населення. Одним з винуватців такої ситуації головний лікар Луганської обласної психоневрологічної лікарні Геннадій Рачкаускас називає засоби масової інформації. Картина, яку змальовують сучасні ЗМІ, перенасичена негативними фактами, подіями громадського життя, повідомленнями про природні катаклізми і катастрофи. Безконтрольно втручаючись у суспільну свідомість, така інформація завдає людям значної моральної шкоди, сіє серед них страх і паніку, позбавляє їх почуття захищеності, впевненості в завтрашньому дні. Зайво натуралістичний характер необережних або непродуманих публікацій, репортажів, відеосюжетів, сповнених сценами агресії і насильства, руйнувань і вандалізму, формує в свідомості людей почуття безвиході та невідворотності того, що сталося. Провідні психіатри називають це інформаційним тероризмом.
В останні два місяці багато хто знаходить у своїх поштових скриньках безкоштовні газети, листівки, брошури. Навіть зовнішній вигляд цих видань часом є причиною внутрішнього напруження. Багато «агіток» різко, без усякого огляду на обставини критикують колишній соціальний лад, нинішню ситуацію в Україні і не залишають людям жодного шансу надії на краще. Перспективу відбивають розмито і неправдоподібно. Перевальські медики вже мають пацієнтів, у яких виникли серйозні психічні проблеми навіть після короткого знайомства з подібним чтивом. Люди небезпідставно скаржаться на розгубленість і безвихідь. А лікарі б’ють тривогу: велика кількість друкованої продукції, що містить негативно заряджену інформацію, сприяє зростанню критичного стану свідомості, коли люди готові звести рахунки з життям.
Факт
За даними фахівців, понад 340 мільйонів осіб у світі страждають на депресію. Хоча б один раз у житті це переживають 20—25 відсотків жінок і 10—12 відсотків чоловіків. До того ж майже третина людей, котрі страждають на депресію, мають потребу в стаціонарному лікуванні.
Серед десяти основних причин смерті в Україні суїциди на третьому місці. Кількість смертей унаслідок суїцидів удвічі перевищила число загиблих у результаті злочинів і дорожньо-транспортних пригод.
Луганськ.