«Протягом минулого року я двічі ламала руку. Лікарі поставили діагноз — «остеопороз» і прописали кальцієвмісні препарати. Нещодавно в одному медичному виданні прочитала, що тривале застосування препаратів кальцію може призвести до утворення ниркового каміння. Нирки в мене поки що, слава Богу, здорові. Хвилююся, чи не вийде так, що, зміцнюючи кістки, я занапащу нирки?»
Зінаїда СЛУЦЬКА, 52 роки.
Рівне.
На ваше запитання відповідає керівник відділу клінічної фізіології і патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України, президент Української асоціації остеопорозу, професор Владислав ПОВОРОЗНЮК.
— Остеопороз називають «тихою епідемією» через те, що багато хворих не підозрюють про недугу аж до першого перелому. Наші жінки набагато частіше страждають крихкістю кісток, ніж чоловіки.
Підвищена ламкість кісток пов’язана з дефіцитом кальцію в організмі. У свою чергу, кальцій не тільки відповідає за міцність кісток, а й сприяє нормальному функціонуванню серцево-судинної системи, м’язового апарату тощо. Тому обійтися без препаратів кальцію у разі остеопорозу неможливо.
Але утворення каміння в нирках можна не боятися, якщо приймати комбінований препарат Кальцемін. Лимоннокисла сіль (цитрат) кальцію, що входить до його складу, значно знижує ризик утворення ниркових каменів. Цей лікарський засіб нового покоління містить кальцій, вітамін Д3 і мікроелементи, що поліпшують стан кісток. Так, цинк сприяє відновленню кісткової тканини після мікропереломів. Мідь забезпечує еластичність і пружність кісток. Марганець гарантує надійність хрящів і суглобів. А бор відповідає за рівномірне засвоєння необхідних кісткам речовин. Тож виходить, що Кальцемін, поліпшуючи щільність кісткової тканини, не впливає на нирки. Цей препарат можуть використовувати також хворі, які страждають на ендокринні захворювання (зокрема на цукровий діабет) чи вживають гормональні препарати.