Міністерство охорони здоров’я попереджає: традиційна епідемія грипу цього року може розпочатися вже в середині листопада
Повідомлення про це ми одержали від прес-служби медичного відомства. Грип за його епідеміологічним охопленням претендує на звання всенародної хвороби. Невтішний прогноз МОЗ про неминуче наближення масового захворювання ґрунтується на «низькій активності епідемічного процесу минулого сезону і появі нових типів вірусів». Мовляв, торік ми грипували помірно, цього — недуга візьме своє. Це припущення, мабуть, грунтується на закономірностях епідеміологічного процесу, його циклічності: фази підвищення захворюваності чергуються з фазами відносного затишшя.
Найефективнішим способом запобігання хворобі залишається вакцинація. За даними медичної статистики, 90 відсоткам щеплених громадян вдається уникнути лікарняного в період епідемії. Водночас їх «забійна сила» стосовно вірусу виявляється не миттєво після уколу. У дорослої людини захисні антитіла формуються через два тижні, а у дітей — через місяць після вакцинації. Спровокований щепленням імунітет діє протягом півроку. Тому внутрім’язову профілактику грипу рекомендують проводити щорічно.
  Коментар
Для епідемії ще рано, а для щеплення — саме час
Завідувачка лабораторії грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб кандидат медичних наук Алла МИРОНЕНКО:
Немає підстав прогнозувати початок епідемії грипу в листопаді. До нас вірус потрапляє з інших країн. Відповідно, епідемія в нас починається пізніше, ніж, скажімо, в Росії або в Європі. Поки у світі спостерігаються лише окремі вогнища захворювання в Канаді. В Україні епідемія може початися не раніше другої половини грудня, а то й у січні.
З другого боку, профілактику краще робити вчасно. Цього року очікують новий вірус, проти якого імунітету в нас нема. Вірус А (Фуджіан) спричинює важкий перебіг хвороби, що часом призводить до трагічних наслідків. Досить сказати, що торік епідемія, спровокована ним у США, призвела до загибелі більш як 30 тисяч чоловік.
У зв’язку з цим я радила б зробити вакцинацію не тільки особам, яких відносять до групи ризику — людям похилого віку, котрі страждають на хронічні захворювання, дітям, а й усім іншим. Специфіка щеплень проти грипу полягає в тому, що їх потрібно робити до початку епідемії. У розпал її вони вже практично не захищають. Дітям до року вакцинацію краще не проводити. Цілком достатньо зробити щеплення дорослим членам родини.
Записав Олег ДЕНИСОВ.