За даними спеціалістів Головного управління статистики Кримської автономії, півострів посідає восьме місце серед регіонів країни за чисельністю населення. Нині тут проживає близько двох мільйонів осіб, що на 5,5 тисячі менше, ніж було на початку року. Природне зменшення населення — понад 25 тисяч людей на рік: нині помирає вдвічі більше, ніж народжується. До того ж середній вік представниць прекрасної статі — 41 рік, а чоловіків — 36.
Продовжує зростати кількість розлучень: нині їх припадає 3,1 тисячі на 2,9 тисячі шлюбів. Найбільше розлучень фіксують у перші п’ять і дев’ять років спільного життя. Ще один пік розпаду сімей (18,6 відсотка) спостерігається серед пар після 20 років спільного життя.
Сьогодні в Криму 61 відсоток працездатних жителів, 23 — літніх і лише 16 відсотків дітей.
Позитивна тенденція — смертність немовлят до року життя знизилася. Проте кожне четверте дитя народжується в матерів-одиначок або у батьків, що неперебувають у шлюбі. Натомість більшість молодих кримських сімей найсприятливішого дітородного віку (на думку фахівців, це 20—25 років) воліють відкласти народження дитини «на потім», коли «стануть на ноги», «забезпечать себе й майбутнє маля матеріально».
У найближчі п’ять років фахівці очікують на півострові зростання народжуваності, бо саме підросли наречені —молоді дівчата, котрі з’явилися на світ у рясні на немовлят 80-ті роки. Чи справдиться прогноз спеціалістів, покаже час. Але поки що перенаселеність нашому регіону не загрожує.
Крим.