Про несправедливу для українців процедуру реєстрації російський  президент довідався під час київського телеефіру 
Київ. Сьогодні в урочистостях з нагоди 60-річчя визволення України від фашистських загарбників узяли участь лідери Азербайджану, Білорусі, Казахстану та Росії. Перший до столиці, як і очікували, прибув високий російський гість. Зі своїм українським колегою Леонідом Кучмою він зустрівся тільки вчора, а у вівторок, одразу після прибуття в Київ, відповідав на запитання українців у прямому ефірі трьох національних телеканалів.
Прискіплива російська преса підрахувала, що Путін тричі згадав прізвище Януковича, й щораз — у позитивному контексті. Похвалив уряд за реформи і за зростання економіки, за увагу до соціальної сфери й, зокрема, за підвищення пенсій. Попри те, що на телебачення цього дня надходило по 600 дзвінків на хвилину, озвучено було лише 33. Серед них, мабуть, «найгостріший» звучав так: чи не хоче Володимир Володимирович балотуватися в українські президенти?
З українських політиків Путін згадав також чинного президента. На запитання про те, чи не обговорював із ним Леонід Кучма можливість свого обрання на третій президентський термін, відповів негативно: «Леонід Данилович ніколи, я хочу це підкреслити, не порушував питання про свій можливий третій термін. Він завжди говорив про те, щоб забезпечити закон і порядок під час проведення президентських виборів, у яких сам участі брати не збирався».
Путін також повідомив, що «90 відсотків усієї роботи Росії з керівництвом України» присвячено питанню підвищення рівня життя людей у двох державах. «Під час усіх наших зустрічей ми говоримо практично тільки про це. Ми хочемо забезпечити вільне пересування людей, ефективне функціонування наших економік, їх багатобічний характер і на цій базі підвищити життєвий рівень наших громадян», — сказав він. Сенсаційно пролунала обіцянка Путіна не змінювати порядок в’їзду до Росії для українських громадян. Раніше російська сторона заявляла, що з 1 січня потрапити до Росії можна буде лише за закордонними паспортами. «Це болюче запитання» поставив Путіну Іван Іванович Іванов з Харкова. Президент вирішив його просто в прямому ефірі, пообіцявши після повернення до Москви розпорядитися, щоб українці, як і раніше, приїжджали у гості за внутрішніми загальногромадянськими паспортами.
Говорячи про проблему реєстрації, на яку українцям у Росії відведено 3 дні, а росіянам в Україні — 90, він щиросердно зізнався, що не знав про таку несправедливість. Схоже, зі своїм українським колегою вони цю тему не обговорювали, хоча теза про вільне пересування людей у рамках ЄЕП уже стала притчею во язицех.
Російський гість говорив про неможливість створення нового СРСР і про необхідність формування ЄЕП. Про те, що треба пам’ятати ветеранів і не забувати своєї історії. Про те, що варто подумати над запровадженням подвійного громадянства, а в основу основ покласти турботу про народ. До речі, у день ефіру в Москві відзначали скорботну дату —річницю теракту на Дубровці, внаслідок якого постраждали й українські громадяни. Проте ніхто з тих, хто зателефонував, так само як і з присутніх у студії журналістів, про це не нагадав.