Із вкладів Ощадбанку можна буде погасити борги, які «нагоріли» до 1 вересня
Київ. У середині вересня Кабінет Міністрів словами першого віце-прем’єра Миколи Азарова заявив, що борги за комунальні послуги спишуть у рахунок коштів, які держава винна вкладникам Ощадбанку колишнього Союзу. Така можливість заінтригувала багатьох людей. Сподіваючись на цю перспективу, населення відклало рахунки за тепло і світло, так би мовити, до кращих часів. Однак у цій ситуації споживач може потрапити у своєрідну пастку. Державний комітет України з питань житлово-комунального господарства з цього приводу дає ось які роз’яснення.
По-перше, таку схему передбачено досі не прийнятим проектом Державного бюджету на 2005 рік, а значить, що реально запрацює тільки після його ухвалення. Крім того, із заощаджень можна буде сплатити борги, які «нагоріли» до 1 вересня нинішнього року. Але поточні рахунки, скажімо, за жовтень, який добігає кінця, все одно треба сплачувати, бо на нові «хвости» набігатиме пеня згідно з чинним законодавством. На весь цей проект держава планує виділити шість мільярдів гривень, а борги населення на 1 вересня становлять більш як 7,2 мільярда. (Але ж є люди, які мали заощадження, але не мають боргів!).
На місцях цим питанням займаються комісії при місцевих органах виконавчої влади, які опікувалися реструктуризацією заборгованості. А чиновники міркують над тим, щоб вклади використовували і ті громадяни, які не мають комунальних боргів, але мали заощадження. Планується, що з книжки можна буде віддати тільки 20 відсотків поточних платежів, і це за умови, що 80 відсотків сплачено готівкою.