Суперечки навколо визначення історичного феномена, що існував на території України з п’ятого по третє тисячоліття до нашої ери, стали, мабуть, єдиною темою розбіжностей між учасниками Міжнародного конгресу «Трипільська цивілізація», що відбувся в Києві. Розбіжності ці, утім, стосуються більше питання термінології. Прихильники суворого академізму вважають, що суспільство можна назвати цивілізацією лише за наявності доказів існування писемності та цілком сформованої держави. Чи була в трипільців держава? Прямих доказів поки що не виявлено. Але це не означає, що її не було. З другого боку, реалії початку третього тисячоліття свідчать про те, що не будь-яке суспільство, яка має писемність і розгалужену бюрократію, можна назвати не лише цивілізованим, а й культурним. Прикладів цього в новітній історії — безліч.
Сучасне бачення проблеми передбачає ширший підхід. Критеріями цивілізації більш логічно вважати рівень гуманітарного та технологічного розвитку суспільства. У цій сфері в ті, та й у пізніші, часи повторити досягнення трипільців вдалося небагатьом. До них належать розвинена сільськогосподарська система, поділ праці, металургія, багата духовна спадщина, усю глибину якої нам ще треба осягнути.
Окрім того, результати роботи Марко Мерліні з Рима, озвучені в його доповіді, мають поставити крапку в питанні про існування писемності у наших далеких предків. Дослідивши трипільські символи за методиками, що застосовуються в лінгвістиці, італійські вчені дійшли однозначного висновку: це — піктографічна писемність. Ні розшифрувати, ні прочитати її поки що не вдалося. Незрозуміла також сфера її застосування. Можливо, вона використовувалася винятково в ритуальних цілях. Проте основний прорив усе-таки зроблено. Те, що трипільці вміли писати, — доведений факт. Цілком можливо, що з часом удасться пролити світло і на політичний устрій їхнього суспільства. А поки що цілком логічне припущення про необхідність існування в багатотисячних поселеннях адміністративно-владних структур чекає на науковий доказ. Але вже нині очевидно, що трипільська культура мала всі основні риси цивілізації.
Інтенсивний обмін інформацією, що відбувся під час конгресу, на думку багатьох його учасників, дасть змогу розглянути проблему в ширшому контексті розвитку Давньої Європи, однією з основних складових якої була трипільська цивілізація.