Юліуш Словацький — син Польщі й України. Поляк за походженням, син професора Кременецького ліцею, він змалку полюбив наш край. Про це свідчать його твори «Українська душа» й багато інших. Він знав: важка спадкова хвороба не дасть жити довго. Але за свої 40 літ Словацький, поет, філософ і художник, зробив стільки, що його твори стали надбанням світової культури.
Цього тижня у Кременці відбулося велике свято польської та української культур. З нагоди 195-річчя від дня народження Юліуша Словацького тут відкрито літературно-меморіальний музей його імені. У цьому будинку на тихій горбистій вулиці, яка тепер носить ім’я Словацького, майбутній поет провів кілька дитячих років. Потім будинок переходив з рук у руки. Останні п’ятдесят літ тут була бібліотека імені Словацького. Їй надали інше приміщення, а тут облаштували музей. Реставрація тривала довго. Керувала роботами польська сторона, а виконували їх кременецькі будівельники. Найскладнішим було відтворити інтер’єр початку ХІХ століття. Але це вдалося блискуче завдяки авторці задуму Йоланті Поль, нашим та польським науковцям, музейним працівникам. У музеї вісім залів, кожен з них відбиває певний період життя поета. Є тут і власноручна вишивка матері поета Саломеї, меблі червоного дерева з її помешкань. Справжня оздоба музею — картина «Імлистий ранок над морем». Гадають, що Юліуш Словацький міг написати її 1827 року в Кременці. Зберігся дитячий малюнок Юлька з пейзажем Замкової гори. Екскурсії у музеї, каже його директор Тамара Сеніна, проводитимуть українською та польською мовами.
В урочистостях взяли участь віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник, керівники Тернопільської області Михайло Цимбалюк та Анатолій Жукінський, міністр культури Республіки Польща Вальдемар Домбровскі, Посол Республіки Польща в Україні Марек Зюлковскі. Квіти лягли до барельєфа Словацького у костелі Св. Станіслава, на могилу матері поета. Виставки квітів і картин місцевих художників влаштували уздовж всієї вулиці Словацького. 777-літній Кременець вшановував свого славного сина.
Тернопільська область.