Така думка пролунала під час проведених Комітетом Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів слухань про необхідність правдивого висвітлення новітньої вітчизняної історії та подій Великої Вітчизняної війни.
Як зазначив голова комітету Петро Цибенко, «історія є своєрідним заповітом предків наступним поколінням, уроком на майбутнє». Саме тому слід дотримуватися священних традицій українського народу — зберігати пам’ять про захисників Вітчизни.
На жаль, в останні роки під гаслом необхідності відновлення історичної справедливості розгорнулася кампанія з «переписування» історії України. «Новатори» від науки і політики на догоду сучасній політичній кон’юнктурі й зарубіжним радникам-консультантам довільно тлумачать історичні події, грубо перекручують істину, переконані учасники слухань. Замовчується або відкидається вирішальний внесок Радянського Союзу в перемогу над фашизмом та її історичне значення.
Водночас без достатніх аргументів, часто всупереч історичній правді, широко висвітлюється діяльність Організації українських націоналістів та її озброєних формувань — Української повстанської армії. Такий підхід не має нічого спільного з принципами наукової та історичної правди, — відзначили учасники слухань.
Тож у прийнятих рекомендаціях Міністерству освіти і науки, профільним науковим установам зокрема зазначено: «З метою об’єктивного висвітлення вітчизняної історії, подій Великої Вітчизняної війни внести відповідні зміни до навчальних програм загальноосвітніх шкіл та спеціальних навчальних закладів. Оголосити конкурс на кращі підручники з історії, залучивши до їх підготовки вітчизняних фахівців».
Учасники слухань звернулися також до керівництва держави, працівників освіти і засобів масової інформації з проханням пропагувати справжню, а не перекручену правду про вітчизняну історію, про життя старшого покоління.