У столичній галереї «Арт-блюз» (Андріївський узвіз) відкрилася не зовсім звичайна виставка орігамі. Тут же проводяться семінари та майстер-класи. Ініціатором виставки став Київський клуб орігамі за підтримки посольства Японії в Україні.
Важко збагнути, як звичайний папір, приміром, вчорашня газета, може стати витвором мистецтва. А японці залюбки роблять із паперу різноманітні фігурки, це й зветься оригамі. Це така сама культурна традиція, як у нас вишивані рушники.
Традиція дуже давня. Півтори тисячі літ тому мистецтво оригамі зародилося в синтоїстських храмах. Паперові ляльки та клапті білого паперу «гохен» охороняли храми від злих духів. У середні віки оригамі було мовою символів для двірської знаті. А потім підкорило серця простих людей. Секрети цього мистецтва передаються від покоління до покоління. А в середині ХХ століття винайдено спосіб складання паперу за схемами-малюнками, й оригамі знайшло прихильників далеко за межами Японії. У нас теж: клуби оригамі є у Києві, Полтаві, Одесі.
Знавці виводять оригамі за межі мистецтва. Адже це чудовий засіб для розвитку логіки, просторового мислення та відчуття прекрасного. Із клаптика паперу народжуються тендітні метелики, готові літати, рибки, що плавають у вас на вікні. Можна зробити усе, що завгодно! Й подарувати кому завгодно! Серед майстрів люди різні за віком та професіями: від програмістів до школярів. Та навіть коли ви не вмієте майструвати, то просте споглядання цих майже дитячих витворів мистецтва порадує вас. Адже у нашому житті завжди має знайтися місце для дива, нехай і такого маленького.