У Міністерстві охорони здоров`я України недавно відбулася колегія, присвячена лікарняним інфекціям. 
Заступник головного лікаря країни Володимир Білий зазначив, що загрозу поширення інфекцій серед хворих і персоналу лікувальних установ підсилюють насамперед непоодинокі випадки порушень санітарно-протиепідемічного режиму. Свою лепту в цей процес всносить і бідність — погане матеріально-технічне постачання лікарень, використання нестандартних дезинфікуючих засобів, недостатній розвиток лабораторної мережі, низький рівень інфекційного контролю.
За даними статистики, в Україні на тисячу пацієнтів стаціонарів є два випадки внутрілікарняних інфекцій (для порівняння: у Швеції їх 117, в Іспанії — 100). Однак, на думку замміністра, ці дані свідчать лише про недосконалість нашої системи виявлення, реєстрації та обліку інфекцій. А поки що, за даними Міністерства охорони здоров’я, 1741 лікарня порушує санітарно-гігієнічні норми.
Серед захворювань, що чатують на пацієнтів у стінах лікарень, бувають навіть такі небезпечні, як туберкульоз і СНІД. Колегія вирішила розробити територіальні програми з профілактики внутрілікарняних інфекцій. У чинні нормативно-правові акти з профілактики ВЛІ будуть внесені зміни.