Екологічні проблеми в Донбасі були завжди. Сьогодні, коли тільки в Луганській області за короткий час закрили відразу більш як сорок шахт, проблема переросла в катастрофу, на ліквідацію якої буде потрібно вже набагато більше коштів, аніж колись планували.
Утім, ускладнення екологічної ситуації під силу спрогнозувати навіть людині, далекій від проблем вугільного регіону, варто лише зіставити дві цифри — зафіксовану в плані фінансування державної програми з ліквідації шахт Донбасу і ту, котра вказує на реальні можливості держави. Наприклад, із закладених держбюджетом України на закриття 41 шахти Луганщини 2 млрд. 328 млн. грн. на сьогодні виділено лише 938 млн., або загалом 40%. А для розв’язання екологічних проблем із запланованих 350 млн. грн. область профінансовано тільки на 18% від обіцяної суми. Це тоді, коли керівники області протягом багатьох років б’ють на сполох, намагаючись привернути увагу київських чиновників до проблем регіону.
Укотре екологічну ситуацію в Донбасі у зв’язку із закриттям шахт було розглянуто на нараді в Луганську й укотре отримано запевнення: проблему розв’язуватимуть. Заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України Святослав Куруленко, зокрема, пообіцяв, що питання про виділення належних Луганській области коштів буде порушено не лише на рівні Мінпаливенерго, а й у кабінетах уряду. А що стосується диференційованого підходу до розв’язання проблем, пов’язаних з ліквідацією вугільних підприємств, то він запропонував, посилаючись, безперечно, на світовий досвід, створити міжвідомчу комісію з соціально-економічних і екологічних проблем усього Донбасу. Крім того, деякі керівники наполягають на створенні центру, який прогнозує екологічні наслідки закриття шахт, консолідує зусилля влади, учених, підприємств і організацій.
Це на майбутнє. А стосовно вжитих заходів сьогодні, то більш як 50 посадових осіб притягнуто до відповідальності за порушення природоохоронного законодавства під час ліквідації шахт, державному підприємству «Обласна дирекція «Луганськвуглереструктуризація» пред’явлено позов на суму понад 4,3 млн. грн. Роботу його директора визнано незадовільною. Як показала перевірка, ліквідаційні роботи це підприємство часто проводило з грубим порушенням природоохоронного законодавства, тому їх доводилося припиняти. Наприклад, у 1998 році під час закриття шахти «Луганська» не виконували роботи з рекультивації радіаційно забруднених ставків-відстійників, що були розташовані безпосередньо у селищі Донецькому. Тільки після втручання Держуправління екології і природних ресурсів у Луганській області було розроблено проект укриття відходів вуглевидобутку з техногенно посиленою природною радіоактивністю, який одержав позитивний висновок екологічної експертизи і його було реалізовано. До речі, на рішення соціально-екологічних проблем шахтарських міст і селищ Луганська облдержадміністрація протягом 2002—2004 років виділила зі свого бюджету понад 17 млн. грн.
 
Луганськ.