Так красномовно назвав себе і своїх друзів Володя Бугайчук (15 років) з Кіровоградщини під час дитячого «круглого столу» — «Україна аерокосмічна». І пояснив: «Жуль Верн на століття вперед завбачив те, чим ми живемо сьогодні. Тобто, якщо ми фантазуватимемо, малюватимемо, вигадуватимемо, нам буде легше продукувати нові ідеї». 
Під час «круглого столу» обговорювали серйозні, недитячі, питання. Наприклад, чи варто Україні докладати таких великих зусиль (і фінансових у тому числі), аби утримати статус космічної держави? Чи не важливіше спочатку вирішити земні проблеми, а потім уже прагнути до зірок?
На це всі діти згадали переваги й можливості космічних розробок. Говорили, що «земні проблеми ніколи не закінчаться», а «напрацьований досвід країна може необоротно втратити». Оригінально висловилася Вікторія Басараб з Білої Церкви, що на Київщині: «Нині не кожна родина може дозволити собі народити дитину. Але якби на це  зважали, держава би невдовзі залишилася без громадян. Життя не має зупинятися! І космічні дослідження теж».
Єдина заминка виникла, коли розмова за  круглим столом торкнулася болючої теми еміграції наукових кадрів. «Люди отримують в Україні безплатну освіту, а згодом залишають державу заради високих заробітків. Чи вірно це?» — запитав головний редактор журналу «Сузір’я» Олег Шилін. І хоча всі учасники погодилися, що це «негативне явище», більшість таки виправдовує тих, хто виїжджає за кордон, аби прогодувати свою сім’ю. «Якщо влада не зацікавлена в науковцях, то вона їх втратить», — лунало переважно.
Щирим патріотизмом повіяло зі слів 12-річної Олі Логановської із Луцька, що на Волині: «Ми потрібні саме тут». 
За оригінальні пропозиції та ідеї Віка, Оля  й Володя (на знімку) отримали призи від газети «Голос України». А ще ми довідалися, що: 
Віка Басараб потрапила сюди після перемоги в конкурсі «Космічні фантазії»: зробила велику картину із зеленої, блакитної та жовтої шкіри, на якій зобразила нашу планету і Всесвіт. У свої 14 років Віка захоплюється хімією, пише вірші, бере участь у багатьох творчих конкурсах. А мріє ця цілеспрямована дівчина стати... провізором і працювати в аптеці. 
Оля Логановська написала наукову роботу     та намалювала п’ять малюнків.
А Володя Бугайчук приїхав до «Артеку» вдруге. Торік написав фантастичну повість про двох хлопчиків, що помандрували за межі Галактики. А цього року він підкріпив розповідь технічним описом орбітальної станції майбутнього в деталях: від великих гравітаційних установок до систем кондиціювання. 
МДЦ «Артек», Крим.