Хочу звільнитися з підприємства, де пропрацювала 20 років, у зв’язку з переходом на іншу роботу. В які терміни та в якому порядку підприємство повинно зі мною розрахуватися?
Марія КУБЧАК.
Запоріжжя.
У разі звільнення працівника виплата всіх сум підприємством провадиться саме в день звільнення. А якщо особа в день звільнення не працювала, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в будь-якому випадку повинен у зазначений вище термін виплатити не оспорювану ним суму.
У разі невиплати з вини власника належних звільненому працівникові сум, при відсутності спору про їх розмір, підприємство має виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. А якщо має місце спір про розміри належних звільненому працівникові сум, підприємство сплачує зазначене відшкодування лише у випадку вирішення спору на користь працівника. У разі, коли спір вирішено на користь працівника частково — розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.
Наостанок запам’ятайте: в разі, якщо звільнений працівник до одержання остаточного розрахунку почне працювати на іншій роботі, розмір компенсації зменшується на суму заробітної плати, одержаної за новим місцем роботи.