У  Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику діє виставка «Лаврська скарбниця. Пам’ятки сакрального мистецтва XVІІ—XX століть»
У трьох виставкових залах — близько 200 експонатів. Тут представлені кращі роботи майстрів з України, Росії, Західної Європи, балканських країн. Усі предмети — із колекції Києво-Печерського заповідника, який у своїх фондах зберігає понад 70 тисяч пам’яток.
«Лаврська скарбниця» — це блиск і вишуканість. Вироби із золота, срібла, перламутру, оздоблені діамантами, смарагдами, рубінами, коралами, перлами, вишиті золотою і срібною нитками. Тут є хрести і літургійні чаші, шати для ікон, лампади, кадила і свічники, оправи для Євангелій... Звісно, мистецька цінність колекції вражає. Серед багатьох реліквій — золотий хрест, подарований Митрополитом Рязанським і Муромським Стефаном Яворським, шите золотом вбрання Митрополита Київського Іонакія Руднєва, отримане під час коронації імператора Миколи ІІ, срібні дискос та звіздиця (богослужбове начиння) — вклад гетьмана Івана Мазепи. А його мати — ігуменя Вознесенського жіночого монастиря Марія-Магдалина Мазепина подарувала у 1689 році до ризниці Успенського собору Києво-Печерської лаври срібне блюдо і воздух (дорогоцінна церковна тканина, якою накривають релігійний посуд). До слова, деяких храмів, де колись зберігалися ці речі, вже давно немає, а пам’ятки старовини продовжують своє життя у музейних колекціях. Частина церковного начиння «Лаврської скарбниці» експонується вперше. Наприклад, риза «Богородиця» до ікони «Благовіщення».
Відвідувачі звертали увагу і на найбільшу з виставлених дарохранительниць (посудина зазвичай у формі храму, де зберігаються різні речі для богослужіння). Вона виготовлена із 42 кілограмів срібла (!) і є одним із найсучасніших зразків сакрального мистецтва — датована початком XX століття.