У ці дні відзначає своє 80-ліття і 50-річчя творчого життя метр української естради народний артист Анатолій Горчинський.
Більшість із нас знає Анатолія Аркадійовича як барда. Однак його пісням судилося довге життя. Варто лише згадати «Троянди на пероні», «Червону троянду», «Приїжджайте частіше додому», «Росте черешня в мами на городі». Особливо плідною була співпраця артиста з тернопільським поетом Борисом Демківим, нині, на жаль, покійним. Їхні пісні у сімдесятих—вісімдесятих лунали не тільки в Україні, а й на теренах усього колишнього Союзу. В репертуарі Анатолія Горчинського понад 300 пісень. Музику до багатьох із них написав сам.
Знають Анатолія Горчинського не тільки як виконавця пісень. Він — не менш талановитий театральний режисер. Пригадую, у студентські роки, приїхавши до Тернополя на практику, не пропускала жодної його вистави у місцевому музично-драматичному театрі. Це був високий професійний рівень. А коли на сцену виходив Анатолій Аркадійович з гітарою, зал завмирав... Горчинський поставив більш як 100 вистав не тільки у Тернополі, а й на сценах Львова, Рівного, Хмельницького, Чернівців...
І нині зал завмирає, коли на сцену виходить сивий маестро. Його голос звучить так молодо, задушевно, проникливо. Немає у нього «прохідних» пісень, кожна зачіпає струни серця. Анатолій Аркадійович — у творчому пошуку. На осінь заплановано його концерт у столиці.