За даними ЦГЗ Київського управління МНС, на гасінні цієї пожежі —підвищеної другої категорії — було задіяно 16 автомобілів пожежної і спеціальної техніки та бійців дев’яти київських частин.
Тут ми перервемося. Для розуміння того, що відбувалося, потрібно трохи розповісти про будинок, розташований за адресою: Київ, вул. Індустріальна, 8/26, котрий один з мешканців вельми образно назвав «крисятником».
Збудували його після війни, і раніше тут був гуртожиток заводу «Більшовик». На початку дев’яностих більшість мешканців відселили, а через деякий час завод передав будинок на баланс ЖЕКу №911. Комунальників, судячи з усього, це не дуже обрадувало. За словами мешканців, будинком ніхто не займався. Вся увага зводилася до виставляння рахунків за користування благами, що їх мешканці майже були позбавлені (за погано опалювані кімнати в гуртожитку їм пропонували платити стільки само, скільки за окрему квартиру з усіма вигодами).
Через безхазяйність об’єкта пожежникам, які прибули на місце о 13 год. 44 хв., удалося розпочати роботу тільки через сорок хвилин — стільки часу знадобилося комунальним службам, щоб знеструмити будинок. У результаті затримки вогонь поширився всім горищем і перекинувся в квартири на третьому поверсі.
Останнім часом у сімох квартирах мешкали 24 особи, не рахуючи кілька груп бомжів, котрі «заселили» порожні приміщення, підвал та горище. На щастя, всі мешканці встигли залишити будинок.
До половини п’ятої полум’я переважно вдалося приборкати. Цілком вигоріло щонайменше дві заселені квартири, решта різною мірою постраждали від вогню і води.
Далі події розорталися не менш драматично, але трохи в іншому ключі. Біля під’їзду зібралися майже всі мешканці та їхні родичі. Начальник місцевого ЖЕКу запропонувала людям тимчасово поселитися в одному з гуртожитків. Усі відмовилися, заявивши, що поки поживуть у родичів. Річ у тім, що всі мешканці мають на руках оглядові ордери на нові квартири. Щоправда, запропоновані варіанти практично нікого не влаштовували. Історія з відселенням нещасливого гуртожитку триває вже четвертий рік, але тепер у людей просто не залишилося вибору.
Наступним кроком турботливої начальниці була пропозиція погорільцям піти до ЖЕКу і... підписати договори про реструктуризацію боргів за комунальні послуги. Іншими словами, вона намагалася, скориставшись шоком людей, котрі одразу позбавилися всього, змусити їх визнати борги, що їх вони визнавати категорично відмовлялися. Але пропозиція викликала в погорільців обурення. На щастя, конфлікт вирішив перший заступник глави Солом’янської райдержадміністрації Петро Матвієнко, який прибув на місце. Він дав розпорядження виписувати потерпілих без будь-яких зволікань, що означає фактичне списання боргів. Мало того, двом мешканцям, котрі виплатили борг буквально днями, були обіцяно гроші повернути.
У розмові з кореспондентами «ГУ» пан Матвієнко запевнив, що адміністрація не залишить погорільців без уваги, й після встановлення розмірів збитків усім потерпілим буде виплачено відповідну компенсацію. До восьмої години вечора майже всіх мешканців уже виписали, і найближчим часом вони змушені будуть поселитися в квартири, від яких так довго відмовлялися. Коли ми залишали місце події, пожежники продовжували гасіння локальних осередків вогню.