Без вітру не родить жито, 
Без вітру вода не шумить, 
Без мрії не можна жити, 
Не можна нікого любить...
Це куплет із романтичної юнацької пісні, яку співала моя бабуся. Моє покоління початку третього тисячоліття не любить таких пісень.
Чомусь боязко входити в світ. Часто запитую: «А як-то воно буде?». У майбутньому бачу себе серйозною людиною: з хорошою професією, поруч — вірний друг (якого нелегко знайти сьогодні), я щаслива мати. А ще живу в хорошій квартирі, маю дачу за містом, корисно відпочиваю, живу, як кажуть, змістовно.
Та це мрії. Вони можуть і не здійснитися. Але так хочеться бути по-справжньому щасливою!
Даруйте за відвертість: хорошого мало
Більша частина мого життя — це часи нової України, про яку мріяли віками. Це були нелегкі часи визнання, становлення, підйому. А що я бачу нині в Атманаї? Хай пробачать мені за відвертість, та хорошого мало. Батьки в турботі, як зібрати дітей до школи, бо зарплати затримують. 300 000 гривень заборгувало ВАТ «Атманай» всім працівникам. Кажуть, у 70—80-і роки були часи злету, коли «сяяли зорі Атманаю». Як таке міцне багатогалузеве господарство пішло по руках? Почали змінюватися керівники, кожен прибрав собі, що хотів, — і господарство розвалилося.
А про молочнотоварну ферму радгоспу «Комуніст» уже й забули давно: жодної корови в господарстві. Тепер про нашу ферму нагадують лише стіни, та й ті потроху розбирають. І нікому немає до цього діла. Тільки люди збираються в гурти й бурхливо обговорюють, їдуть в район добиватися правди: наче ми живемо не в 2004-му році, а в 1905-му році.
І якби не корови в індивідуальній власності, то хтозна, як би воно було. Але корова, та якщо не одна, — це великий труд. І випадає він передусім на долю жінок. Рано-вранці починається їхня боротьба за життя своєї сім’ї.
І так — більшість моїх односельців. Самі розумієте, що тут романтики мало. А якщо у господарстві немає доброго господаря — все руйнується. Село втрачає свою привабливість, а люди грубішають.
Поставте нашу селянку поруч з фрау чи мадам
Чи чекає Україна таких, як я, чи готова їх прийняти? Що вона робить для молоді? Юнаки і дівчата виборюють призові місця в олімпіадах і конкурсах, тож наша освіта серйозна й престижна. Але вузи мають приділяти більше уваги здібній молоді з областей.
Україна — це передовсім хліборобна держава, основне її багатство — земля. Та землю голими руками не візьмеш. І про добробут селянський зарано говорити. У село не хочуть їхати фахівці, бо в місті краще. І може статися, що сільської інтелігенції незабаром взагалі не буде, а в школі працюватимуть учорашні одинадцятикласники без спеціальної освіти.
Запам’яталися слова нашого голови парламенту, що талановиті люди народжуються в селі, а помирають у столиці. Це так, коли для сільської молоді створити умови для навчання,  не зав’язані на грошах.
На селі треба створити потужний середній клас, якого нині взагалі немає в Україні. Пенсіонери, сільська інтелігенція (перш за все, вчителі й медичні працівники) — бідняки, які не можуть дозволити собі навіть раз на рік полікуватися й відпочити. А подивіться на зовнішній вигляд нашої селянки, поставте її поруч із фрау чи мадам. Краса її ледь пробивається, зморшки передчасні, волосся вкрила паморозь. Жінка Західної Європи в свої 70 років подорожує світом, а нашу чекає подорож у світ інший...
А люди тямущі й працьовиті
Майбутнє України повинно бути прекрасним. Та коли ж воно настане? Невже мої батьки мають посивіти, чекаючи, поки їхні онуки житимуть у заможній країні? Панове депутати, від вас багато залежить, думайте над розумними законами на користь України. А народ у нас — трудолюбивий, енергійний, тямущий.
Сподіваюсь, і мій розкрадений Атманай, колись такий знаний й авторитетний, знову розквітне. Мої земляки дуже добре розуміють, що найважливіше для них — земля і праця на ній. Своєю працею селянин створить добробут, нагодує країну. Тільки не заважайте і не дуріть селян!
Атманай
Якимівського району.
Запорізької області.