Який розмір соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми? Чи включається до її складу допомога на дітей одиноким матерям?
Наталя Лукачева.
Кобеляки 
Полтавської області.
Розмір державної соціальної допомоги згідно зі ст. 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Але цей розмір не може бути більший, ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім’ї (на сьогодні він становить: для працездатних осіб 80 гривень, непрацездатних 110 гривень, інвалідів 115 гривень). Для кожної дитини, яка утримується одинокою матір’ю (яка не перебуває у шлюбі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або такий запис зроблено за вказівкою матері), рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків.
Щодо допомоги на дітей, то вона надається одиноким матерям, які мають дітей віком до 16 років (учнів — до 18 років), у розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму. Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».
Наталія Грицюк, правовий клас ліцею № 100 «Поділ» Києва.