Чи знаєте ви, як правильно доглядати за дзеркалом? По-перше, його не слід вішати в тих місцях, куди потрапляють прямі сонячні промені. Від сонячних променів і високої температури воно швидко тьмяніє.
По-друге, протирати дзеркало треба ватою, змоченою в одеколоні чи горілці. Після того, як очищено всю поверхню, куточки рекомендується промити ватою, накрученою на сірник чи тонку паличку. Потім треба ретельно протерти скло м’яким папером. Добре використовувати для цього паперову серветку. Якщо дзеркало дуже забруднене, рекомендується промивати його такою   речовиною: на склянку води беруть столову ложку нашатирного спирту і змішують із крейдою (зубним порошком) до утворення кашки, якою промивають дзеркало, користуючись для цього м’якою ганчіркою. Потім дзеркало треба протерти папером. Дуже  зволожувати не рекомендується, щоб не зіпсувати його.
Дзеркало, особливо велике і зроблене з товстого скла, буває досить важким. Тому перед тим, як чистити його, перевірте, чи досить міцні шнури, кільця, а також цвях, на якому воно висить. Чисте дзеркало рекомендується промивати холодною водою з домішкою синьки для білизни. Це додасть йому приємного блиску. Дзеркала можна промивати також розведеною  настоянкою чаю. Плями від мух на дзеркалах швидко можна вивести з допомогою розрізаної сирої цибулини. Після обробки цибулиною дзеркало, зрозуміло, треба добре протерти, найкраще — тканиною з крученої нитки, що не залишає на склі волокон. Для протирання можна користуватися і м’якими вовняними ганчірками. Моя бабуся казала, що дзеркало, натерте сирою цибулиною, мухи не засиджують.
Первомайськ
Миколаївської області.