Щорічно в Україні хворіють на рак 165 тисяч чоловік. Кожен 50-й житель країни — онкохворий. Таку сумну статистику обнародував під час прес-конференції завідувач кафедри онкології Київського національного медуніверситету професор Ігор Щепотін. На жаль, у нашій країні таких хворих дедалі більше виявляють на пізніх стадіях. Тому важливо було б повернутися до досвіду профогляду для усіх без винятку громадян України. «Ми були б більш-менш задоволені, якби до нас приходили хворі на 1—2-й стадії захворювання, у той час як приходять із задавненішими формами. І це не тільки проблема України, а й усього світу», — відзначив І. Щепотін.
Закордонним фахівцям є чого повчитися в українських онкологів, підтвердив професор Віденського університету Ігор Гук. Першу пересадку нирки було зроблено в Києві, і дотепер це є стандартом для світової онкології. Також більш як десять років тому вітчизняними онкологами розроблена методика лікування раку шлунка, яка нині є однією з кращих у світі. Завдяки їй ризик ускладнень з загальносвітових десяти відсотків знизився до одного. У наукових колах метод так і називається — «український».
А в самій Україні, розповів Ігор Щепотін, про це знають одиниці. У відповідь на запитання: «То чому до вітчизняних клінік не шикуються в чергу онкохворі з усього світу на лікування?», він зазначив, що мало придумати методику лікування, її потрібно ще і впровадити. Ми не завжди маємо можливість через засоби масової інформації повідомити світовій громадськості про свої досягнення. І не всі наші медичні світила можуть брати участь у міжнародних конференціях. А пробивати пролом у свідомості тих-таки американців, що їхня медицина — краща у світі — нелегко.