Через негоду Тернопільщина розпочала жнива дещо пізніше, ніж очікувалося. Тож тепер доводиться братися за всі культури одразу: ріпак, горох, ячмінь, озима пшениця... Навантаження на комбайн велике — більш як 200 гектарів.

Якщо врахувати, що 80 відсотків збиральної техніки — старенькі «Ниви», що відпрацювали свій ресурс, то можна уявити, які непрості цьогорічні жнива. Уклали угоди про залучення техніки з інших областей, але й тут негода внесла корективи: жнива у південних областях йдуть паралельно із західними, тож розраховувати доводиться переважно на себе.

Незважаючи на стихію, збирати є що. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Гладуна, окремі площі озимої пшениці обіцяють більш як 60 центнерів з гектара. Але, звісно, мільйон тонн зернових, який розраховували зібрати в області, відміняється. Стихія, що 10 липня пронеслася над більшістю районів, «змолотила» 32 тисячі гектарів посівів, із них 14 тисяч — пшениці так, що де-не-де поля стоять чорні. Зерна тепер планують взяти у межах 880 тисяч тонн.

Допомога уряду (принаймні так обіцяють) полягатиме в тому, що держава закупить 22 тисячі тонн пшениці за ціною 800 гривень за тонну (на ринку вона нижча), щоб селяни якнайшвидше отримали реальні кошти.

Тернопільська область.