У мого чоловіка є від першого шлюбу донька (19 років), яка навчається в недержавному вузі. Мешкає вона з матір’ю і вітчимом, які, окрім неї, дітей не мають. Обоє працюють. Під час розлучення мій чоловік залишив їм квартиру. У мене з чоловіком двоє дітей — шести місяців та десяти років. Нині я чекаю на третю дитину. Після пологів у мене почав стрімко падати зір, необхідна операція. Ми всі вчотирьох існуємо на зарплату чоловіка (близько 1000 гривень). Скільки ще він буде платити аліменти і чи можна зменшити їх розмір?
Вікторія СЕЙЧУК.
Сумська область.
Новим Сімейним кодексом передбачено обов’язок батька утримувати повнолітню дочку, яка продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги, до досягнення нею двадцяти трьох років, але за умови, що він може надавати таку матеріальну допомогу.
Ваш чоловік, його колишня дружина та дочка з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дочки у зв’язку з передачею свого часу права власності на квартиру. Такий договір нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації. У разі укладення такого договору мати, з якою проживає дочка, зобов’язується самостійно утримувати її, але цей договір не звільняє батька від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину.
Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між вашим чоловіком та колишньою дружиною, може бути зменшено. Для цього йому потрібно подати до суду позов, зазначивши у ньому відомості про зміну матеріального стану своєї сім’ї, погіршення вашого  здоров’я.
Згідно із ст. 200 СКУ розмір аліментів на повнолітню дочку суд визначає у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, серед яких: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатної дружини, батьків; інші обставини, що мають істотне значення. При цьому розмір аліментів на одну дитину за жодних обставин не може бути меншим за неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Повертаючись до надрукованого

15 липня 2004 року №129 (3379) було опубліковано матеріал «600 гривень за дитину», де вказано розміри одноразової допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до набрання чинності Закону України «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік». Відповідно до Постанови Правління фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на сьогодні допомога при народженні дитини становить 725 гривень, а по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — 91 гривню.