Чотири роки ВІЛ-позитивні пацієнти клініки Лавра боролися за своє право на життя та лікування. Наприкінці 2013 року вони переїхали в нову клініку Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України. Фактично в недобудоване приміщення — будівля офіційно не була здана в експлуатацію, а дороге обладнання не підключено. Та й нині тут немає ані реанімації, ані кухні. Проте добре лікують, кажуть хворі, які сьогодні знову ризикують опинитися на вулиці.

Прокуратура Солом’янського району подала до Київського господарського суду позовну заяву про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради та розпорядження КМДА щодо права користування земельною ділянкою по вул. Амосова, 5, на якій розташовується будівля клініки.

«Минулорічний переїзд був для нас моментом полегшення. Тепер наші життя знову під загрозою через цей незрозумілий позов прокуратури. Хотілося б знати, кому вигідне таке жонглювання нашими життями?» — емоційно заявляє Ігор, пацієнт клініки Інституту імені Громашевського, який днями прийшов до стін столичного господарського суду заявити свій протест.

Для 137000 ВІЛ-позитивних співгромадян ця лікарня є останнім шансом отримати допомогу кваліфікованих спеціалістів. Тут обслуговуються понад 2500 хворих і вже завтра вони зможуть залишитися сам на сам зі своєю недугою.

За словами юриста ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Сергія Кондратюка, скасування рішень міськради та КМДА фактично перетворить діючу лікарню на будівлю, в якій хворі не зможуть отримати допомогу. Величезне приміщення, в будівництво якого вкладено понад 50 мільйонів гривень українських платників податків, не зможе бути використане за призначенням через незрозумілі юридичні колізії...

Схоже, можливість порушення прав пацієнтів та формальність підстав позову прокуратури було взято до уваги суддею. Розгляд справи відкладено.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Порожня палата інтенсивної терапії «відпочиває» до остаточного з'ясування ситуації.

Головний лікар клініки Максим Шмигло.