Шок... Так можна передати стан людей, котрі постраждали від стихії, що пронеслася 10 липня над Тернопільщиною.
Такого буревію і градобою старожили не пам’ятають. Град завбільшки з куряче яйце та ще й з гострими кутами молотив на своєму шляху все: дахи будинків, людей, худобу, посіви... На землі він лежав шаром у 15 сантиметрів. Дерева ламало, мов сірники. Земля, яка подавала такі гарні види на врожай, враз зчорніла, ніби на ній нічого не росло: вітер рослини нагнув, град збив, дощ змив...
Зчорніли від пережитого й люди. Зіновія Сливка з села Уритви Козівського району, розповідаючи, не може стримати сліз. Вони з чоловіком, інвалідом армії, обробляли майже п’ять гектарів землі. Забрали свої і батьків паї та й взялися господарювати самі. Скільки коштів було вкладено, як наробилися — і все пішло прахом, не вціліло ані клаптика поля. Як прогодувати сім’ю з шести осіб, худобу, птицю?
У відчаї Сергій Павличок, власник одного з найпотужніших не лише в Україні, а й на теренах СНД овочепереробного підприємства «Агрофуд», що у Бережанах. Воно спеціалізувалося на вирощуванні й переробці зеленого горошку і цукрової кукурудзи, експортувало продукцію в 17 країн світу. Підприємство стрімко розвивалося. Цієї весни горохом, кукурудзою, пшеницею засіяли 1300 гектарів. Придбали найновіші комбайни для збирання гороху — таких не було навіть у країнах Східної Європи. До сезону підготувалися, як ніколи, ретельно: завезли 11 мільйонів банок, стільки само кришок, ввели в дію нову котельню, паропроводи, газопровід. Урожай видався на славу. Два поля, засіяні горохом, голландці визнали зразковими і мали цього тижня привезти делегацію, щоб повчитися, як доглядати землю. «Агрофуд» встиг зібрати зелений горошок з 30 гектарів — усього під цією культурою було 450. Було... Всі посіви загинули. Сергій розкаюється: «Ліпше було не влазити в сільське господарство...» Уже почав звільняти людей, а тут працювало 740 осіб. Каже, що навряд чи зможе знову звести на ноги підприємство. Більш як мільйон доларів узяв кредитів. Посіви, на жаль, не застраховані. Страховий платіж посівів овочевих культур високий — 12—15 відсотків. Йому довелося б платити майже мільйон гривень.
Єдиний вихід, який бачить сьогодні Сергій Павличок, ввозити сировину з-за кордону за умови звільнення її від ПДВ. Чи підуть йому назустріч?
У товаристві «Сільцівське» Підгаєцького району торік зібрали найвищий в Україні врожай льону. Цього року його посіви розширили, але стихія все знищила. Господарству завдано шкоди майже на мільйон гривень. Великих збитків зазнало одне з найпотужніших у цьому районі господарств — ТОВ «Вербівське», яке спеціалізується на вирощуванні картоплі елітних голландських сортів.
Стихія поставила на межу банкрутства багато сільгосппідприємств і фермерських господарств Тернопільського, Козівського, Бережанського та інших районів. За попередніми даними, у Бережанському районі, який опинився в епіцентрі стихії, збитки обчислюють у 9,2 мільйона гривень. Ремонту в області потребують понад дві тисячі будинків, 88 соціальних об’єктів, 63 виробничих. Оперативно спрацювали у ліквідації наслідків лиха служби з надзвичайних ситуацій, енергетиків, зв’язківців, шляховиків, лісівників. У всіх селах відновлено енергопостачання, зв’язок, розчищено дороги. Проблем з шифером, віконним склом, цвяхами немає.
Тернопільська область.