Своє життя необхідно планувати, вважає більшість з опитаних, а це понад п’ять тисяч юнаків та дівчат віком 16—17 років з різних регіонів.
Здобути освіту, зробити професійну кар’єру, стати матеріально незалежними від батьків, отримати власне житло, створити сім’ю. Народження дитини посідає останнє місце у життєвому плані більшості. Такого висновку дійшов у своїй монографії «Молодь на порозі самостійного життя» Дмитро Дмитрук.
А ось оцінки стосунків між батьками: оцінюють їх як дуже гарні 45 відсотків опитаних, скоріше гарні, ніж погані — 47, швидше погані — 8, погані — 2. Дослідження показують: що менше поселення, то більше уваги отримують діти від батьків.
А відомо, що саме від взаємин у родині залежить, чи виросте дитина щасливою. Істина: такою вона почувається, коли стосунки з батьками теплі. Родина формує особистість, створює настрій та заряджає енергією життя.
Водночас виявлено, що найбільше бажання респондентів — змінити місце проживання: переїхати з села до міста. Юнаки та дівчата вважають, що у разі цього змінять своє життя на краще.
Соціологічне дослідження та видання монографії здійснено за кошти гранту Президента України для обдарованої молоді.