У моєї дочки з’явилася якась висипка на потилиці. Лікар сказав, що це — псоріаз. Чи можна дізнатися про це захворювання докладніше?
Наталя ВЕРХОВИНЕЦЬ.
Донецьк.
Розповісти про псоріаз і про методи його лікування ми попросили лікаря-дерматолога Миколу ЯГНЕТИНСЬКОГО:
— Псоріаз — це хронічне захворювання шкіри. Воно незаразне і не може передаватися від однієї людини іншій. Перші ознаки псоріазу проявляються червоною висипкою на голові, колінах або ліктях. Спочатку ця висипка малопомітна, та поступово вона з’являється і на інших ділянках шкіри. Хворий не відчуває болю, він вільно рухається і цілком працездатний.
Дуже важливо відразу, щойно ви помітили на колінних і ліктьових суглобах малопомітну висипку, звернутися до дерматолога. Чимало хворих вважають, що можуть вилікувати псоріаз самостійно, та вони забувають про те, що, по-перше, псоріаз поки що невиліковний, а, по-друге, самолікування може тільки нашкодити.
— Миколо Петровичу, а в чому — причина захворювання на псоріаз?
— Хоч як це дивно, але навіть у наш прогресивний час встановити точну причину появи цього захворювання неможливо. Псоріаз — це родинне захворювання, тому спадкоємні і генетичні чинники відіграють важливу роль. Але це не означає, що кожна дитина батьків, хворих на псоріаз, приречена на це захворювання. Хоча десь у поколінні псоріаз, на жаль, з’являтиметься.
Крім спадковості, причинами появи псоріазу можуть бути також порушення обміну речовин, різні неврози і стреси. Ця хвороба може з’являтися і прогресувати без усякої причини. Думка, що з віком псоріаз посилюється —помилкова. Він може з’являтися і у дитинстві, і в старості. Але переважно він виявляється у віці від 15 до 25 років, що, ймовірно, пов’язано за статевою зрілістю, гормональною перебудовою організму. Деякі пацієнти занедужують на псоріаз після грипу або ангіни, адже будь-яка інфекція послабляє імунітет.
— Є думка, начебто це рідкісне захворювання...
— Так, і я б навіть сказав — екзотичне. Але насправді, за найскромнішими підрахунками, навіть у найблагополучніших країнах і регіонах на псоріаз страждає не менш як 4% населення.
Псоріаз не зачіпає загального стану здоров’я. Звичайно, це захворювання може спричинювати дискомфорт і неприємні відчуття на шкірі, що, у свою чергу, впливає на дозвілля (адже часто хворі на псоріаз соромляться роздягатися на пляжах, а в інших навіть бувають труднощі із працевлаштуванням). Але в нас, в  Україні, більшість хворих на псоріаз мають невеликі уражені ділянки шкіри, що, по суті, не змінює їх способу життя.
— Ви казали, що псоріаз — невиліковний...
— Засобу для повного вилікування псоріазу справді немає. Але є багато ліків і способів лікування, що можуть зменшувати і контролювати його процес. Деякі фахівці радять користуватися саліциловою і сірчано-саліциловою мазями. Вони досить добре впливають і сповільнюють його поширення. Щоправда, мінус цих препаратів у тому, що вони бруднять одяг і шкіру.
А взагалі до кожного пацієнта потрібний індивідуальний підхід. І досвідчений дерматолог зможе порадити те, що підійде саме цьому хворому. Адже зважають і на тип шкіри, і алергійну реакцію на медикаменти. А от у разі прогресуючого захворювання необхідно вже відвідати шкірно-венерологічний диспансер.
— Миколо Петровичу, а що може активізувати розвиток псоріазу?
— Активізувати псоріаз можуть засмага і різні подразнення на шкірі. Варто також контролювати кількість спожитої їжі та алкоголю. Зайва вага (якщо ви її набираєте тільки тому, що не можете відмовити собі в солодкому або борошняному), негативно позначається на цій хворобі. Не можна нервуватися і піддаватися стресам, і ще потрібно берегтися від усіляких застуд і інфекційних захворювань.
Підготувала  Ірина ВАСИЛЬЧЕНКО.