Його заповітна мрія:вбити і пограбувати. А наша?
Зі Славком ми познайомилися випадково, коли столиця готувалася до розкішного прийому олімпійців. За дерев’яними щитами біля входу до одного з респектабельних банків, що розташований на майдані Незалежності, здичавілий і замурзаний підліток щосили лупцював та палив цигаркою цуценя.
Зупинити хлопця, як і розговорити, вдалося не одразу. Поки він трохи оговтався від наркотичного і алкогольного сп’яніння, ми дізналися його ім’я і заповітну мрію... Вбити і пограбувати якусь бабцю. Що потім — байдуже. Бо навіть рідних людей для хлопця не існувало. За його легендою, всі загинули, коли йому було дванадцять. Ще пам’ятає — вінницькі інтернати, з яких він утікав «на свободу». Мандри на електричках. Зачепився в Києві, на Куренівці, у невеличкому будинку, де збираються такі, як він. Але то справжні друзі, вихвалявся Славко, бо в біді ніколи не залишать! Навіть обіцяли взяти на якесь «важливе завдання» до іншого міста, якщо гарний ніж знайде...
Уже знайшов. А дістати 25 гривень на дозу ширки, як їжу і спиртні напої, особливо на Хрещатику, для нього не проблема. Заклопотані продавці не завжди стежать за своїми ятками, та й «обчистити» авто через відчинені вікна, зізнався по секрету «любитель свободи», — хвилинна справа.
Про «жахливі» розподільники чув, але «добрі дяді міліціонери» його не займають. Ми намагалися знайти бодай одного правоохоронця на майдані, який розділив би нашу тривогу за малолітнього бомжа. Марно. Довелося жалітися «даішнику». Той начебто розчулився. Однак після недовгого «виховного» процесу ретирувався в «підземку». Мовляв, вибачайте, але не моя це справа і взагалі «тут таких стільки»...
Нарешті біля статуї Берегині з’явилися справжні стражі порядку. Щасливі, ми були впевнені, що доля Славка в надійних руках. Однак, байдуже вислухавши нашу історію про безпритульного наркомана, сержант відсік:
— Там не наша територія.
... Київ чекав на олімпійців. Гучномовці розривалися від хітів української «попси» та патріотичних закликів. Фотографи з екзотичними звірятками сумували біля фонтанів, поки кияни та гості столиці у «підземках» шукали порятунку від спеки. А правоохоронці, напевне, від дитячої безпритульності...
Коли матеріал було підготовлено до друку, за сумною іронією і навіть зовсім випадково, на офіційному сайті Київміськдержадміністрації із посиланням на «Київ-Прес-Інформ» ми знайшли таку інформацію. Цитуємо:
«Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві проводить операцію «Жебрак». Її мета — профілактика жебракування та волоцюжництва. Операція триває з 21 червня. Паралельно працівники ДАІ намагаються очистити від жебраків та волоцюг, у тому числі й малолітніх, столичні дороги та перехрестя. Як, повідомили в прес-службі УДАІ в Києві до 1 липня було затримано 56 осіб, яких підозрюють у жебракуванні, 24 жебраки, 4 особи притягнуто до адміністративної відповідальності».