На Закарпатті — один з найвищих в Україні рівень шлюбності. Як засвідчує статистика, закарпатські сім’ї досить міцні: кількість розлучень на два відсотки менша від загальнодержавного показника. Більше народжується і дітей — майже на чотири відсотки.
Щодо соціального захисту сімей, то, за словами начальника обласного управління у справах сім’ї та молоді Оксани Ткаченко, 65,5 тисячі сімей з дітьми систематично отримують соціальну допомогу на суму 24,5 мільйона гривень. Ще понад 27 тисячам малозабезпечених родин надають державну допомогу на суму 22,5 мільйона гривень. Запроваджуються нові форми виховання дітей, позбавлених батьківської опіки. На зміну інтернатам приходять будинки сімейного типу, дедалі більше стає сімей з прийомними дітьми. Нині в краї — дев’ять дитбудинків сімейного типу, в яких виховується 73 дитини, на часі — відкриття ще семи дитячих будинків та створення восьми прийомних сімей.
Водночас у закарпатської сім’ї чимало проблем. Як засвідчив аналіз причин розлучень, переважна більшість сімей розпадається через житлово-побутові проблеми та безробіття. Так, у деяких районах, особливо гірських, жодна родина, що перебувала в черзі в 2003 році, не отримала квартиру. На обліку в центрах зайнятості перебувають 4580 сімей, в яких не працюють ні чоловік, ні дружина. Голова облдержадміністрації Іван Різак вважає, що чимало питань можна вирішити, якщо скоординувати зусилля всіх відповідних служб. Своє слово у реалізації державної сімейної політики мають сказати і політичні партії, громадські організації. До сімейної політики потрібно формувати комплексний підхід. А голови райдержадміністрацій мають звітувати про проведену роботу щомісяця.
Ужгород.