7 липня — християнське свято народження пророка Івана та язичницького бога Сонця, улюблена літня забава людей різного віку. Цими днями в Міністерстві надзвичайних ситуацій України фіксуються найбільші показники смертності на воді.
За останні два роки на річках та водоймах України в період 6—8 липня, працівниками аварійно-рятувальних служб МНС було знайдено 175 утоплеників. Хоча за такий самий період двох років у найспекотніші дні показники смертності на воді не перевищують 60 осіб.
Серед любителів пускати віночки на воду або очищатися купальською водою, жертвами води на першому місці є чоловіки не такого вже й парубочого віку — 30—45 років. Після них — юнаки від 12 до 23 років. Потім дівчатка від семи до дванадцяти років і жінки від 50 до 60.
Головними причинами статисти визначають: порушення правил безпеки на воді, нетверезий стан загиблих і нещасні випадки.
За словами начальника оперативно-чергової служби ДСВАРС (Державна спеціалізована воєнізована аварійно-рятувальна служба) Івана Можаровського, треба пам’ятати, що купатися краще вранці або увечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Плавати у воді не більш як двадцять хвилин, не доводячи себе до ознобу. Не входити у воду і не пірнати після тривалого перебування на сонці, а тим паче у стані алкогольного сп’яніння. І не допускати грубих ігор на воді та не залишати дітей без нагляду дорослих.
А в купальську ніч, пускаючи віночки, не варто забувати, що за неуважності можна втратити життя.