Сучасний діагностичний центр обладнується на базі поліклінічного відділення вузлової лікарні станції Шепетівка. Допомогла в цьому «Укрзалізниця». Вже закуплені машина «швидкої допомоги», апарат ультразвукової діагностики, фіброгастроскоп. Пацієнтами центру будуть не лише залізничники, а й мешканці райцентру.
Ірина КОЗАК.
Хмельницький.
Поки що один,але буде багато
Дирекції державного підприємства «Ровенькиантрацит» і торгово-промислового дому «Світ-хоум» передали санаторію-профілакторію «Шахтарські зорі» унікальне обладнання для реабілітації гірників-інвалідів. Параподіум призначений для хворих, що страждають на розлад опорно-рухової системи. Він використовуватиметься для відновлення гірників, що унаслідок виробничих травм на шахтах утратили можливість самостійно пересуватися. Параподіум поки що єдиний такий апарат у Луганській області. Його розроблювачі мають намір уже найближчим часом забезпечити східні регіони України 70 одиницями такого обладнання для дорослого населення і 50 — для дітей-інвалідів.
Алла АНТИПОВА.
Центр тканинних і клітинних технологій
Ефективне лікування гіпертонії, вегетативно-судинної дистонії, цукрового діабету й інших захворювань методом вживлення пацієнтам препарату з культурою стовбурних клітин ембріонних тканин — така спеціалізація Центру тканинних і клітинних технологій, який створюють на базі Одеської міської клінічної лікарні ім. професора Мінакова.
За словами керівника кардіологічного відділення лікарні Наталі Башмакової, із січня цього року ініціатори створення першого на півдні України спеціалізованого центру вже виконали 43 міні-трансплантації культур, що містять стовбурні клітини.
У 41 хворого, що раніше страждали на синдром хронічної втоми і вегетативно-судинну дистонію, запевнила Башмакова, зафіксовано гарні й відмінні результати. І зазначила, що із застосуванням цієї біотехнології протягом тривалого часу зберігається лікувальний ефект.