Гриби можна їсти всі. Але деякі — лише один раз у житті. За останнє десятиліття тільки на Дніпропетровщині від отруєнь так званими дикоростучими грибами постраждали 172 людини.

Санітарно-епідеміологічна служба області ситуацію з фатальними наслідками від споживання небезпечних грибів ще торік назвала тут надзвичайною. А нині токсикологічне відділення спеціалізованої клінічної лікарні № 4 Дніпропетровська навздогін уточнює, що «дана група хворих посідає вже одне з провідних місць у структурі потенційних зі смертельними фіналами». Медики «жартують», що сьогодні поїдання самостійно зібраних грибів майже тотожне свідомому самогубству.

Отож це зовсім не розвага для любителів природи та її щедрих дарів, як це було ще недавно. Маємо таку статистику: щонайменше 70 відсотків тих, хто у Дніпропетровській області страждає від отруєнь грибами, збирають їх у тутешніх лісах, перелісках та лісонасадженнях. А 20 відсотків навіть не вирушають у мандри — збирають на своїх дачних або присадибних ділянках. Ось і в ці літні дні після рясних дощів спостерігається «бум» охочих ласувати самостійно зібраними «делікатесами». Практично як і восени, коли також випадають «грибні» дощі. То лише 10 відсотків отруєних потерпають від придбаних на базарах та ринках грибів. Але в усіх випадках постраждалі в один голос встигають щиро подивуватися і запевнити, наче збирали або купляли винятково їстівні гриби. Вони ж бо на них чудово, мовляв, розумілися, і щоб помилитися — цього не може бути.

Дніпропетровщина давно належить до екологічно неблагополучних та надмірно забруднених і тому вкрай небезпечних регіонів. А гриби, це добре відомо, справді, як губки всмоктують у себе з повітря, води та грунтів усе, що в тих є шкідливого. В тому числі солі важких металів, пестициди та нітрати, радіонукліди й інші нечистоти. То навіть коли ви споживаєте ніби бездоганні сироїжки, печериці чи грузді і після цього не маєте жодних проблем зі своїм здоров’ям, це аж ніяк не означає, що справді все гаразд. Практично щоразу до вашого організму потрапляють речовини, котрі рано чи пізно спричинять небажані недуги на зразок гастритів, панкреотитів та холециститів.

У таких регіонах, як Дніпропетровщина, стверджує головний санітарний лікар області Сергій Риженко, геть усі дикоростучі гриби сьогодні лише умовно їстівні. Справді безпечних серед них у «дикій» природі вже просто не існує.

Дніпропетровська область.