Понад 40 років тому лейтенант Валерій Матвєєв брав участь в операції «Анадир», головна мета якої — захист Республіки Куба від США. Тоді у світі виникла перша ядерна криза, яка отримала назву Карибської. Лише на Тернопільщині воїнів-інтернаціоналістів, причетних до кубинської кризи, більш як 130.
— А почали організовуватися «кубинці» у 1998 році, — згадує їх голова Валерій Матвєєв. — Спочатку нас було дванадцять. Поступово організація розросталася. Внески спрямовуємо на допомогу тим, хто потребує лікування. Часто згадуємо ті часи, Кубу і кубинців: щирих, привітних, темпераментних, великих патріотів свого острова. Вони залишаються вірними собі. Самі живуть скромно, а скільки допомогли Україні у лікуванні дітей, котрі постраждали від аварії на ЧАЕС. Ще в ті часи на острові знайшли вічний спочинок двоє вихідців з Тернопільщини: Юрій Яковлєв та Олександр Мінчук. З роками і нас меншає.
За особисту мужність, стійкість, героїзм, високий професіоналізм Державна Рада Республіки Куба нагородила 43 громадян України бойовими нагородами — медалями «Воїн-інтернаціоналіст» першого ступеня.
Тернопільська область.