Нещодавно померла моя двоюрідна сестра Надія. Спадкоємців у неї двоє: рідний брат Микола та я — двоюрідний брат. Микола — інвалід другої групи з дитинства (олігофренія), одружений не був і дітей не має. Він вирішив написати відмову від спадщини на мою користь, але державний нотаріус не прийняв цю заяву, мотивуючи тим, що Микола є недієздатною особою. Хто отримає спадок — Микола чи я?
Григорій Александров.
Запорізька область.
У вашому випадку спочатку потрібно до закінчення шести місяців від дня відкриття спадщини (смерті сестри) особисто подати до державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.
Спадкоємці за законом (оскільки заповіту немає) одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом спадкує у разі відсутності спадкоємців попередньої черги. Ваш двоюрідний брат належить до другої черги, а ви — лише до п’ятої. Однак за рішенням суду ви можете одержати право на спадкування разом із братом за умови, якщо протягом тривалого часу опікувалися, матеріально забезпечували, надавали іншу допомогу сестрі, яка через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво була у безпорадному стані.
Дії нотаріуса цілком правомірні, якщо ваш брат рішенням суду визнаний недієздатною особою у зв’язку з хворобою. Судом йому призначається опікун, як правило, це особа, котра перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов’язки опікуна. Опікун зобов’язаний дбати про підопічного, вживати заходів щодо захисту його цивільних прав та інтересів, а також він вчиняє правочини від імені підопічного.
Про видачу свідоцтва на ім’я недієздатного спадкоємця державний нотаріус повідомляє органи опіки та піклування за місцем проживання спадкоємця для охорони його майнових інтересів.
Якщо вас призначать опікуном, ви зможете управляти спадщиною. У випадку, коли опікуном призначать іншу особу, вона зможе передати спадок (його частину) вам, але лише за наявності дозволу органів опіки і піклування.