До призову на контрактну службу понад чотири роки Ігор Назарчук очолював фельдшерсько-акушерський пункт в селищі Жерновки Коропського району Чернігівської області. Під його опікою було близько 700 мешканців.
— Населення — люди переважно пенсійного віку. Тому робив щеплення, лікував старечі хвороби — ревматизми тощо, справлявся з різними травмами. Все це називалося надання першої долікарської допомоги.
Починати молодому фахівцю довелося з ремонту приміщення. В 1992 році випускник Новгород-Сіверського медичного училища одержав призначення до Жерновків. Останній медпрацівник виїхав з селища ще чотири роки тому. Голова сільради повірив у майбутнього сімейного лікаря і допоміг у відновленні фельдшерсько-акушерського пункту.
За поточним справами, господарськими клопотами швидко минув рік, і Назарчука призвали до армії. Потрапив він у морську піхоту.
— Після повернення влаштувався інструктором лікувальної фізкультури до центральної районої лікарні. Але тягнуло до рідних пацієнтів. Я їх всіх пам’ятав, добре знав історію хвороби кожного. Ранкові обходи, вимірювання тиску, медичні консультації та виписка рецептів... Часто-густо люди приходили і самі. Не так поскаржитися на стан здоров’я, як поспілкуватися, — ділиться спогадами Ігор Назарчук. — Цікаво, що влітку, коли треба працювати, люди майже не хворіли. Проте восени та взимку вони ніби згадували про свої болячки.
— А як тут, в Іраку? Є у хлопців час хворіти?
— Тут ситуація зовсім інша. Ми самі вимагаємо, щоб військовослужбовці зверталися у дрібницях. Краще надати допомогу відразу і поставити бійця у лави, ніж потім довго лікувати запущену хворобу.
Начальник медичного пункту механізованого батальйону підполковник Євген Скиба високо оцінює професійні здібності підлеглого:
— Ще в Україні, під час підготовки до виїзду в Ірак, сталася неприємна подія. Легкова машина підрізала БТР, який йшов першим у колоні. Той різко загальмував, і наступний в’їхав у нього. Військовослужбовці, що сиділи в броні, отримали травми. В одному з БТРів був сержант Назарчук. Він надав першу допомогу, і коли хлопців доставили до міської лікарні, персонал здивувався: «Такого кваліфікованого рівня надання невідкладної допомоги ми давно не бачили», — зазначили цивільні.
Як і вдома, тут доводиться розраховувати передусім тільки на себе, — каже Ігор. — Отже і хлопці також сподіваються на мої знання та досвід. Гелікоптер «Медевака» прибуває до місця події в середньому за півгодини. Такий час відведено мені для прийняття термінових заходів.
Аль-Кут, Ірак.