Мова танцю, пісні, барвів — міжнародна. Нею дитячий фольклорний колектив Немішаївської середньої школи № 1 «Калинонька» розповідає світу про культуру, історію і традиції України. Цю мову із задоволенням слухають, її розуміють, нею захоплюються в Італії, Франції, Німеччині...
Учасники ансамблю займаються ще й дослідницькою роботою — відновлюють забуті танці, пісні, відшукують старовинні національні костюми. Отож маємо можливість помилуватися вбранням наших прабабусь не лише в музеях, а й зі сцени. А ще споглядати й брати участь в іграх, ознайомитися з цікавими обрядами й звичаями нашого народу. Завдяки художнім керівникам Таїсії та Олексію Різникам сьогодні ми можемо насолоджуватися поліською ойрою, іванківською кадриллю, козинецькою полькою, полтавськими санжарами, бородянською «вісімкою»...
Вже понад десять років фольклорний колектив під час літніх канікул поєднує відпочинок у Німеччині з творчими виступами на фестивалях, у церквах, школах.
Глядачі приходили на концерти по кілька разів. Один наш колишній співвітчизник не пропустив жодного. Він так захопився творчістю ансамблю й пройнявся домашнім теплом, що став майже членом колективу. А коли дізнався, що у нього та юної солістки Любочки Карпенко однакові день і місяць народження, пообіцяв відкрити на її ім’я рахунок, щоб дівчинка після закінчення школи могла продовжити навчання.
Юні таланти заворожували глядачів. Їх запрошували не лише з концертами, а й просто в гості, в сім’ї. Завдяки Союзу німецько-української дружби, який очолює Гергард Пранц, змогли повезти до Німеччини на екскурсію дітей-сиріт.