Ягоди полуниці містять цукор, пектинові та мінеральні речовини, органічні кислоти, вітамін С. Їх уживають і у свіжому, і у приготовленому вигляді. Ось кілька простих рецептів.
Желе
1 склянка полуниці, 2/3 склянки цукру, 1 столова ложка желатину, 2 склянки води.
Промиті й очищені від хвостиків ягоди протерти через сито. Вичавки залити гарячою водою і варити 10 хвилин. Відвар процідити, додати цукор, довести до кипіння. Потім увести попередньо замочений у холодній кип’яченій воді желатин, розмішати його до повного розчинення. З’єднати з протертою полуницею, перемішати, розлити у вазочки й поставити на холод.
Мармелад
1 кілограм полуниці, 1/2 кілограма цукру.
Підготовлені ягоди пересипати цукром, залишити на добу в прохолодному місці. Варити на слабкому вогні до розчинення цукру, потім підсилити вогонь і, періодично помішуючи, варити до готовності. У банки розкласти в гарячому вигляді.
Пюре
1 кілограм полуниці, 2 кілограми цукру.
Промиті, очищені і підсушені ягоди розтерти в мисці дерев’яною товкачечкою. Додати цукор, добре перемішати, розкласти в банки, зберігати в прохолодному місці.