Про те, як нам слід реформувати... чоловіків, говорили в Житомирському прес-клубі реформ. Справи з цією сильною статтю геть кепські. Україні світить доля стати країною самотніх пенсіонерок, адже середня тривалість життя чоловіків — 62 роки, а жінок — 73. Але й це не все. Схоже, дівчата, які поспішають вийти заміж одразу після закінчення школи, чинять дуже мудро. Фахівці кажуть про істотний дефіцит чоловіків як потенційних шлюбних партнерів. Показник їхньої смертності у репродуктивному віці (тобто до 30 років) — один з найвищих у Європі.
На цих тривожних фактах загострює увагу 25-хвилинний документальний фільм «Чоловіча розмова», створений Українським освітнім центром реформ і благодійним фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї» в рамках проекту «Вдосконалення гендерної рівності» (за підтримки Канадсько-українського гендерного фонду та посольства Канади в Україні). Автор стрічки Віктор Варницький нагадав і про те, як множаться ряди юнаків, «списаних» призовними комісіями. А потім багатьох із тих, кого провели в армію, доводиться через кілька місяців відправляти додому за станом здоров’я. Але якби ж то проблема була тільки в придатності бігати по плацу з автоматом...
Під загрозою створення нормальної сім’ї: безпліддя стає дедалі серйознішою проблемою, а в 40—60 відсотках випадків його причиною є саме здоров’я чоловіка. Заслужений лікар України кандидат медичних наук Володимир Животаєв присвятив цій проблемі книгу «Про чоловіче безпліддя». Сумні наслідки дала «сексуальна революція».
Українська асоціація планування сім’ї провела дослідження «Стан репродуктивного та сексуального здоров’я чоловіків в Україні». Воно засвідчило, що «сильна» стать безвідповідально ставиться до власного здоров’я. Більше третини опитаних чоловіків віком 20—24 років не користуються засобами контрацепції, кожен п’ятий з них лікувався від захворювань, що передаються статевим шляхом.
В. Животаєв звернув увагу на те, що це тільки видима частина, адже більшість таких хвороб, які загрожують сумними наслідками, протікають без симптомів. Тобто людина може й не підозрювати, що хвора. Й несвідомо, проте не менш підступно заражати інших. От і виходить: найкращі ліки — профілактика.
«Реформувати» наших чоловіків треба і в ставленні до здорового способу життя, нагадав лікар Центру планування сім’ї Юрій Бенедейчук. Але ж як активно пропагується спиртне й тютюн! Зате спробуйте натрапити в забитому мордобоєм та еротикою вечірньо-нічному телеефірі на розповідь про нормальних людей, які займаються спортом не для того, щоб заробити шалені гроші, а для здоров’я й задоволення.
Тому й проводиться всеукраїнський тур «Чоловічої розмови».
Житомир.