Появу цієї жінки самотні бабусі міста Сєверодонецька вважали мало не дарунком долі. Була Грачова чарівна, мила, щиросердна, турботлива. І продукти приносила, і по господарству допомагала, і на слово добре не скупилася. За це пенсіонерки довіряли їй, як власній доньці.
75-літня Ольга Павлівна, котра ледве пересувалася через свої хвороби, навіть вирішила після смерті залишити Грачовій свою двокімнатну квартиру. За логікою житло мав би успадкувати син, але Ольга Павлівна затаїла на свого нащадка глибоку образу: останню копійку, алкоголік нещасний, у матері відбирає замість того, щоб шматок хліба подати. Такому залишиш квартиру — проп’є за два дні. А Грачова, одразу видно, догледить до глибокої старості і не скривдить.
Бабуся за недосвідченістю своєю не вникла в суть документів, що підписувала. Гадала, оформляє опікунство, як обіцяла Грачова, а виявилося — договір про купівлю-продаж власної квартири. Ставши власницею житла, чарівна «волонтерша» того ж дня продала квартиру третім особам, а гроші привласнила. Коли опікувати бабусю вже не було потреби, Грачова без усякого сорому вигнала її на вулицю. Бідна хвора жінка змушена поневірятися по сусідах і родичах.
У пенсіонерки Ніни Семенівни інша історія. Вона давно хотіла поміняти свою двокімнатну квартиру на житло дещо менше, але брати на себе турботи щодо оформлення ніяк не зважувалася. Боялася, що її обдурять. Та ось познайомилася з Грачовою. Так припала до серця Ніни Семенівни ця жінка, що вона попросила її допомогти в продажу квартири. Помічниця одразу вирішила всі проблеми з випискою, оформленням документів і за дорученням продала квартиру за 18 тисяч гривень. Гроші власниці не віддала. Знаючи, що в бабусі залишився в селі покинутий будинок, відвезла її туди і залишила доживати свій вік.
Грачова навіть робітницю свою обдурила. Та трудилася в сільському підсобному господарстві своєї правительки. Дізналася Грачова, що в Наталі Сергіївни в місті квартира пустує, і вмовила її продати. Мовляв, мені гроші для розвитку бізнесу потрібні, то ти мені їх позич. Розкручуся — віддам квартирою. У присутності свідків Наталя Сергіївна продала свою квартиру за 5 тис. гривень, які покупці одразу віддали Грачовій. Колишня господарка цю суму більше не побачила. Згодом роботодавиця вигнала свою помічницю, забувши про договір і обіцянки. Жінка знайшла собі притулок у підвальному приміщенні, поки інші люди не допомогли одержати кімнату в гуртожитку.
На цьому бізнес Грачової було зупинено. Під час слідства з’ясувалося, що її вже притягували до кримінальної відповідальності за шахрайство з фінансами, але вона потрапила під амністію. Проведені оборудки з купівлі—продажу чужого житла розглядатиме суд. На всі квартири накладено арешт, і якщо судді визнають оборудки недійсними, постраждають і ті люди, котрі купили квартири пенсіонерок. Але тепер свої стосунки вони вирішуватимуть з Грачовою і гроші вимагатимуть у неї. Щоправда, перспективи на одержання грошей у них дуже й дуже слабкі. За інформацією слідчого, офіційно у шахрайки немає ніякого майна, а те, що їй колись належало, вже описано за колишні борги.