Мій чоловік помер. Ми прожили разом 33 роки, виховали дочку, але шлюб наш не було зареєстровано. Чи можу я користуватися пільгами як вдова померлого учасника війни?
Ніна ТЕМІНА.
Миколаївська область.
У вашому випадку потрібно розмежувати поняття сім’я та шлюб. Сім’я — особи, котрі разом проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. А шлюбом, відповідно до Сімейного кодексу, є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя. Отже, ви з чоловіком були сім’єю, але, оскільки не були одружені, статусу подружжя, а відповідно і дружини, ви не маєте. Тож і права користуватися пільгами як вдова померлого учасника війни у вас нема.
Однак, оскільки ви проживали однією сім’єю протягом тривалого часу, то майно, набуте за час спільного проживання, належить вам на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між вами. Відповідно до Цивільного кодексу, за відсутності заповіту, ви як спадкоємиця четвертої черги за законом можете отримати спадок, але після дітей (у тому числі зачатих за життя спадкодавця та народжених після його смерті), батьків, рідних братів та сестер, баби та діда і з боку батька, і з боку матері, рідних дядька та тітки вашого чоловіка.