У  своєму вітанні колегам з нагоди Дня медика Міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв як позитив очолюваної ним галузі навів за приклад роботу швидкої невідкладної медичної допомоги. Торік її бригади виїжджали на допомогу населенню 13,5 мільйона разів.
У Києві сьогодні діє 122 бригади швидкої допомоги. П’ять років тому у столиці було 204 бригади, котрі виїжджали за викликом «03». З 1 липня їх залишиться 119.
Підстанція швидкої допомоги Голосіївського району столиці матиме інший статус — Центр медицини катастроф. Після чого три карети з червоним хрестом не виїжджатимуть на виклики киян.
Вони залишаться у складі міської станції швидкої медичної допомоги, але фактично не виконуватимуть свої прямі обов’язки. У переддень цієї трансформації деякі громадські організації пікетували міськдержадміністрацію столиці. Не секрет, що «швидка» не завжди відповідає своїй назві. А терапевтичне вікно (стан інфаркту, інсульту, набряку легень) вимагає негайного втручання медиків. Зволікання в таких випадках справді смерті подібне. От і постає питання: що потрібніше — швидка допомога чи медицина катастроф у столиці?
Слава Богу, Київ стосовно техногенних і природних катаклізмів порівняно безпечне місто. І не щодня в нашому мегаполісі трапляються НП.
Що робитиме цей центр? Схоже, дублюватиме функції швидкої допомоги. Бо якщо раптом щось станеться, то за викликом насамперед вирушать чергові карети «швидкої допомоги». Саме вони виїжджають і на пожежі, і на автодорожні аварії, і на інші події. Адже виклик надходить одночасно на пульт міліції і «швидкої».
Одна бригада карети «швидкої допомоги» за рік здійснює чотири тисячі виїздів. За минулий рік підстанція Голосіївського району прийняла понад 18 тисяч викликів. Після її скорочення навантаження з обслуговування пацієнтів ляже на ті 119 бригад, що залишилися. Очевидно, викликану машину доведеться чекати довше. Уже тепер можна сказати, що тенденція до скорочення державної служби швидкої допомоги благотворно не позначиться на стані здоров’я співгромадян. А платити по 350 гривень за виклик комерційної бригади медичної допомоги може аж ніяк не кожний.