Чек на таку суму вручила англійська родина Сімпсонів Вінницькому обласному ендокринологічному диспансеру. Як повідомив головний лікар диспансеру Пилип Прудіус, на отримані кошти буде придбано вкрай необхідне устаткування для реанімаційного відділення — кардіомонітор.
Десять років минуло від часу укладення угоди про співпрацю між Вінницьким обласним ендокринологічним диспансером і Британською діабетичною асоціацією, однією з найстаріших у Європі. За цей період вінницькі лікарі набували досвіду під час стажування у клініках міст Пітерборо, Бірмінгема, Лондона. Англійці допомагають коштами та обладнанням.
Саме завдяки тісній співпраці, стверджує П. Прудіус, вдалося на третину скоротити кількість випадків ампутації кінцівок унаслідок ускладнень від захворювання на діабет. Сумна статистика свідчить, що раніше протягом року виконувалося майже 300 таких хірургічних операцій.
Довідково. На Вінниччині кожні 15 років подвоюється кількість хворих, уражених цукровим діабетом. Нині на обліку перебуває понад 30 тисяч діабетиків.
Віктор СКРИПНИК.
Курорт для дітей
1 червня, в День захисту дітей, на знаменитому бальнефізіотерапевтичному курорті «Солоний лиман» відкриють дитяче відділення на 110 місць. Про цілющі лікувальні властивості підземних вод і озерних грязей знали ще з часів запорозьких козаків. Та й першу оздоровницю тут відкрили понад сто років тому. Але сучасний курорт, який не поступається, а за деякими показниками навіть і перевершує відомі курорти Криму, Кавказу, Західної України, Приазов’я та Росії, облаштували лише протягом останніх десяти років. Передбачається лікування й малолітніх дітей разом з матерями.
Микола НЕЧИПОРЕНКО.
Дніпропетровська область.
Оздоровлюватимуться увесь рік
Упродовж вісімнадцяти днів оздоровлюватимуться в Очакові 150 дітей з Кіровоградщини, які вважаються постраждалими внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Путівки для них придбано за рахунок Фонду ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і соціального захисту населення.
А тим часом частину дитячих оздоровчих таборів області плановано перевести на цілорічний графік роботи. За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Неділька, необхідність такої реорганізації викликана тим, що більше половини школярів Кіровоградщини перебувають на диспансерному обліку з різними захворюваннями, а наявні в області дитячі табори протягом трьох місяців літніх канікул не в змозі прийняти всіх, хто потребує оздоровлення.
Олег БОНДАР.